To børn ramt af skud under leg – hvorfor hærges Sverige af skyderier?

MULTIKULTUR: To børn – en pige på fem år og en dreng på seks år – blev skudt, mens de legede i Stockholm lørdag.

De er langt fra de eneste uskyldige ofre for banderelateret kriminalitet i landet. Ligesom de ikke er de eneste børn, der ufrivilligt er blevet ramt af kugler, der ikke var rettet mod dem.

Sidste sommer blev en 12-årig pige skudt i et drive by-skyderi på en benzintank. Hun døde efterfølgende af sine skader.

Skyderierne bliver udført af bander, der udfordrer statens magtmonopol uden respekt for myndigheder og civile, siger korrespondent.

»Det er helt ude af kontrol« – Fredrik Sjöshult, kriminalreporter

Sverige er det eneste land i Europa, hvor dødelig vold med skydevåben er steget siden 2000, viste en rapport i maj.

Men hvorfor er det sådan?

 

Handler oftest om narko

Skyderier har ikke altid været så udbredt i landet. I begyndelsen af 00’erne lå Sverige helt i bund, når det kom til skuddrab.

Men fra 2012 og til nu er der sket en kraftig stigning. I de sidste fire år er det kun Kroatien, der har et højere antal skuddræbte i Europa end Sverige målt i forhold til indbyggere.

Fredrik Sjöshult er kriminalreporter og -kronikør på det svenske medie Expressen, og han fortæller, at skyderierne bunder i bandekonflikter. Enten er konflikterne internt i banderne, eller også – og sådan er det oftest – er det bander, der strides med hinanden.

– Det er helt ude af kontrol. De stridende bliver yngre og yngre. Der er mange forskellige konflikter, og de bliver løst ved at skyde, siger Fredrik Sjöshult til TV 2.

Han fortæller, at stridighederne ofte handler om narkohandel i visse områder. Men de kan også handle om andre ting, lyder det fra kriminalreporteren, som nævner et eksempel, hvor flere parter var vild med den samme kvinde.

 

Udfordrer magtmonopolet

Jesper Zølck, der er TV 2s korrespondent hos vores svenske naboer, fortæller, at banderne er blevet meget voldsparate. De er ikke tynget af hensyn til civile, myndighederne eller loven, lyder det.

– Man kan tydeligt se, at det magtmonopol, staten normalt har, er blevet udfordret af organiserede bander, der ikke har respekt for myndigheder og ikke har empati for det omkringliggende samfund, siger Jesper Zølck.

Rapporten fra maj viste også, at Sverige har fire skuddræbte per million indbyggere. Det europæiske gennemsnit er ifølge rapporten på 1,6.

– Sverige er et samfund, hvor de har oplevet, at børn bliver skudt på gaderne, fordi banderne er så hensynsløse, at de ikke kigger sig omkring. De er villige til at skyde, selvom der er børn, der leger, siger korrespondenten.

 

Mislykket integration

Det er primært mænd fra indvandrerbaggrunde, der er involveret i banderne og den organiserede kriminalitet, som skyderierne udspringer fra. En stor del er dog født i Sverige, fortæller Frederik Sjöshult.

»Kritikere vil her sige, at den svenske tilgang til integration, indvandring og bekæmpelse af kriminalitet har været for svag og lempelig« – Jesper Zølck, korrespondent

Og skyderierne er blevet udbredte, fordi integrationen er slået fejl. Det er ifølge ham den korte forklaring.

– Det er et meget tydeligt eksempel på den mislykkede integration i Sverige, siger han.

Og ved at begå skyderierne, er der ifølge Frederik Sjöshult to ting at opnå.

– De tror, at de kan tage toppen af hierarkiet i banden ved at begå de her voldelige handlinger, og så er der penge at tjene.

– Det her er personer, der kommer fra udsatte områder i fattige familier. Det er deres drøm at blive til noget – og de drømmer ikke om at gå på universitetet, siger han.

 

Stor berøringsangst

En løsning på problemerne ligger dog ikke lige til. Der har generelt været stor berøringsangst på området, siger Jesper Zølck.

Først for et par år siden udtalte statsminister Stefan Löfven, at der var en kobling mellem den øgede organiserede bandekriminalitet og indvandring. En kobling, politikere ikke tidligere har været villige til at lave, fordi det strider mod svenskernes selvopfattelse.

– Sverige ser sig selv som et åbent og velkommende samfund, der accepterer alle kulturer. Men kritikere vil her sige, at den svenske tilgang til integration, indvandring og bekæmpelse af kriminalitet har været for svag og lempelig, siger han.

Samme kritikere mener ifølge korrespondenten, at der ikke er blevet slået hårdt nok ned på udfordringerne i landet.

– Det er først nu begyndt at blive accepteret i politiske kredse at sige, at det her stammer fra manglende integration, siger Jesper Zølck.

 

Ser det ikke stoppe snart

I Danmark er der blevet gjort en række tiltag for at skære ned på bandekriminalitet gennem blandt andet bandepakker og dobbeltstraf i skærpede strafzoner. Fraværet af sådanne tiltag, mener både Jesper Zølck og Fredrik Sjöshult, er en af årsagerne til, at mængden af skyderier i Sverige er vokset.

Og kriminalreporteren er ikke optimistisk, når han kigger mod fremtiden.

– Jeg ser ikke, at det her stopper snart. Der behøves mere politi, som kontrollerer de her våbengale mennesker. Vi må have mere overvågning og arbejde med at forebygge og oplyse, siger han.

Unge i Sverige har desuden mulighed for at få en strafrabat ved fængselsdomme. Er man under 18 år, er det mest udbredt, at man får en straf på maksimalt fire år, selvom det kan være en dom, der ellers ville give et tocifret antal år bag tremmer.

– De kriminelle bliver nok ikke mindre kriminelle af at sidde i fængsel, men de er væk fra gaden og skyderierne imens, siger han.

Han peger på en dom, der for nyligt blev afsagt i Danmark. Her blev fem medlemmer af den svenske bande Dødspatrujlen idømt henholdsvis 16 år og livstid i fængsel for et dobbeltdrab i Herlev.

Dem, der fik 16 år, var ikke fyldt 18 år på gerningstidspunktet. Havde det været en forbrydelse begået på svensk jord, kunne det altså ske, at straffene havde været væsentligt kortere.

De to børn, der blev skudt i Stockholm, mens de legede lørdag, blev begge ramt i benene. De er uden for livsfare.

Kilde:
TV2


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //