Tidligere NATO-chef: »Sverige og Finland kan tilslutte sig fra den ene dag til den anden«
NATO: Tidligere NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen forklarer, at Sverige og Finland er alliancens »nærmeste partnerlande«, hvis medlemsansøgning vil blive behandlet hurtigt.
I et interview til Yle Uutiset, som Svenska Yle oversatte til svensk, minder NATO’s tidligere generalsekretær Anders Fogh Rasmussen om sit møde i december 2009 med Vladimir Putin, Ruslands daværende premierminister.
Under dette møde foreslog Putin, at NATO helt skulle opløses.
– Diskussionen var meget heftig. Putin foreslog, at NATO skulle opløses, da han betragtede militæralliancen som et levn fra den kolde krig, forklarer Rasmussen til Yle Uutiset.
NATO reagerede dog aldrig på den russiske premierministers forslag, og siden 2009 er alliancen i stedet blevet udvidet:
I 2009 kom Albanien og Kroatien med, i 2017 kom Montenegro med og i 2020 blev også Nordmakedonien medlem.
Mellem 1989, da Sovjetunionen kollapsede, og 2009 tilsluttede disse ti europæiske lande sig:
Bulgarien (2004), Estland (2004), Letland (2004), Litauen (2004), Polen (1999), Rumænien (2004), Slovakiet (2004), Slovenien (2004), Tjekkiet (1999) og Ungarn (1999) .
Rasmussen mener, at snakken i Rusland om, at NATO’s vækst mod øst for enhver pris skal stoppes, i praksis motiverer flere lande til at søge medlemskab i alliancen.
– Jeg forstår ikke Ruslands logik i det her. Hvis Rusland angriber Ukraine, vil det helt sikkert øge diskussionerne om NATO-medlemskab i Finland og Sverige. Prisen for et angreb på Ukraine ville være høj.
For Rasmussen har snakken om NATO-medlemskab i Finland og Sverige den vigtige funktion at bremse Putin.
Årsager til russisk tilbageholdenhed over for Ukraine
Ud over udsigten til to nye NATO-medlemskaber i Norden, er der andre mulige forklaringer på Ruslands tilbageholdenhed i forhold til Ukraine, hævder Rasmussen.
Den tidligere NATO-chef mener, at man fra russisk side har indset, at et angreb på Ukraine formentlig dels vil føre til omfattende økonomiske sanktioner mod Rusland, og dels til våben leveret til ukrainsk side.
– Jeg er bekymret for situationen, men jeg tror, at Putin er uvillig til at angribe af disse grunde.
Det russiske folk ville heller næppe støtte et angreb på Ukraine, da mange ser befolkningen i Ukraine som deres landsmænd.
Lyn-behandling af medlemsansøgningen
Rasmussen beskriver, hvor hurtigt og nemt Sverige og Finland kunne blive medlemmer af NATO, hvis blot en sådan beslutning blev truffet.
– Hvis Finland og Sverige skulle søge om medlemskab, kan vi træffe en beslutning om det på en nat. De kan blive medlemmer dagen efter, da alle de nødvendige kriterier er opfyldt.
Han henviser her til, hvordan de to landes partnerskab med militæralliancen gør dem til »NATO’s nærmeste partnerlande«.
Kilder:
Yle Uutiset
Svenska Yle
Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.