Robert Storm P.
HISTORIE: Den 19. september blev den populære danske tegner, satiriker og skuespiller Robert Storm P. født. Længe efter hans død fremkom oplysninger om, hvordan han var medlem af det nationalsocialistiske Tysklands propagandaorganisation for Norden: Nordische Gesellschaft.
Robert Storm Petersen (Storm P.) blev født den 19. september 1882 i Valby som søn af en slagter. Han kom senere i lære som slagter hos sin far. Den unge Petersen viste dog tidligt, at han havde evnen til både tegning og skuespil. Han blev ansat hos Ekstra Bladet i 1900 som satiretegner og begyndte som skuespiller i 1905 på Casino og Dagmarteateret. Han begyndte også gradvist at skrive krimier og blev kaldt »den danske Sherlock Holmes«. Da stumfilmen gjorde sit indtog, vækkede det hans interesse for denne kunstform, og han optrådte i hele 30 film.
Fra 1930-1933 arbejdede han på Det Kongelige Teater, men gik aldrig op på scenen igen efter dette. Det var som tegner og forfatter, han ville leve, men han havde også en drøm om at blive kunstner. Han giftede sig to gange, men efterlod sig ingen børn.
Hans små illustrationer med tekst, der blev offentliggjort i Berlingske aftenavis, blev bredt kendt. Her er nogle eksempler på billedteksterne, som var betryggende for læseren, men også værd at reflektere over:
Det er da en tosset Verden, vi lever i.
Den er, som den altid har været – det er os, som er tossede!
Livet er en gåder. Løsningen findes på bagsiden.
I oktober 2008, da en musikstuderende under et særligt projekt fandt oplysninger om, at Storm P. var på en liste over medlemmer af Nordische Gesellschaft (Det Nordiske Selskab), blev dette meget omtalt i avisoverskrifterne. Han var medlem fra 1937–1944 og betalte foreningens højeste kontingent på 100 kroner. Hvad lavede den populære humorist Petersen på sådan en liste? Eksperter stod nu i kø for at komme med en forklaring. Var det måske en måde at blive eksponeret for den tyske offentlighed for at kunne sælge hans tegninger på denne måde, eller var det snarere af ideologiske årsager?
Disse oplysninger var imidlertid ikke helt nye, for allerede i 1945 offentliggjorde avisen Information disse oplysninger, da de var stødt på denne liste. Avisen nævnte også, at den radikale stats- og udenrigsminister Erik Scavenius (1877–1962) var på samme liste. Men efter dette kom der ingen nye oplysninger om denne sag, og listen er nu hos Rigsarkivet, hvor det kan være meget svært at få adgang til den.
Vi i redaktionen vil gerne bidrage med to mulige grunde til, at Storm P. var på Nordische Gesellschafts liste:
- Storm P. var en personlig ven af en anden af datidens store skuespillere, Christian Arhoff (1893–1973); de optrådte sammen i perioden 1921–1930 og dannede det populære par »Storm og Stille«. Christian Arhoff var medlem af det nationalsocialistiske DNSAP og faldt i unåde efter krigen.
- Ifølge Weilbachs kunstnerleksikon rejste Storm P. sammen med Vilhelm Wanscher (1875–1961) på kunstrejser til Italien i 1934. Wanscher var kunsthistoriker og professor med hang til tysk og italiensk kultur. Han tog heller aldrig klart afstand fra nationalsocialismen, og det kostede ham alle hans positioner efter krigen.
Det kan altså have været venner, der havde samme interesse som Storm P., der havde gjort ham opmærksom på, at her var en ideologi, der var værd at støtte. Nordische Gesellschaft blev oprettet allerede i 1921, men blev overtaget af Alfred Rosenberg i 1933. Danske forfattere som Svend Borberg og Erik Bertelsen deltog også i selskabets aktiviteter. Den 2. juni 1934 blev den gauleitiske leder i Slesvig-Holsten udnævnt til bestyrelsesformand. I Storrådet sad personer som Heinrich Himmler og Walter Darré. Det var selskabets hensigt at sikre tæt kontakt mellem Tyskland og Norden, og de ønskede, at alle nordisk-germanske ambitioner skulle finde deres centrum i selskabet, som det fremgår af dets tre hovedmål.
Robert Storm Petersen døde den 6. marts 1949. I dag kan mange af hans originale tegninger findes på Storm P.-museet på Frederiksberg i København, der åbnede i 1977.
Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.