Nelson Mandela – politisk fange eller terrorist?

DAGENS DATO: Fredsforkæmper, politisk fange, menneskerettighedsaktivist – genkender du ordene? Om ikke andet hører du måske ordene i dag i forbindelse med navnet Nelson Mandela, som på denne dag i 1990 blev løsladt efter 27 års fængsel.

Én ting vil de dog ikke tale om, eller gå i detaljer omkring: Grunden til, at Nelson Mandela sad i fængsel.

Hvorvidt Nelson Mandela var politisk fange eller ej, er et spørgsmål om definition. Der er masser af rigtige politiske fanger i verden, der bliver portrætteret som terrorister eller kriminelle. Fælles for disse er at de i modsætning til Mandela er imod den nuværende verdensorden.

Selvom Mandela også var politisk aktivist, var det ikke det, han blev fængslet for. Mandela blev anklaget for sabotage, højforræderi og sammensværgelse for at vælte regeringen. På det tidspunkt var Mandela endnu ikke et symbol på fred, og retssagen mod ham blev af mange anset for at være berettiget. Selv Amnesty ønskede ikke at tage imod Nelson Mandela, og det ville tage indtil 2008, før USA fjernede ham fra sin »terrorliste.«

Nelson Mandela var initiativtager og leder af »Umkhonto we Sizwe,« (MK), som var ANC’s og kommunistpartiets væbnede fløj. MK havde den jødiske guerillagruppe »Irgun« som model og udførte forskellige former for sabotage og bombninger mod militær- og regeringsmål. Det er uklart hvor mange, der mistede livet i MK’s terrorhandlinger men end ikke civile blev skånet.

Mandela erkendte sig skyldig i fire forskellige tilfælde af sabotage, men blev også anklaget for en sammensværgelse om at få andre lande til at invadere Sydafrika (hvilket han nægtede). Det samlede antal sabotagehandlinger siges at have udgjort 193, men det lykkedes kun at knytte Mandela til fire af dem. Da Nelson Mandela blev anholdt sammen med 155 andre medsammensvorne, havde de blandt andet adgang til 210.000 håndgranater og 48.000 sovjetiske landminer.

Nelson Mandela blev idømt livsvarigt fængsel, men blev løsladt denne dag i 1990. MK fortsatte den væbnede kamp, ​​med opkald fra Nelson Mandela i fængslet, og kostede adskillige civile liv i de mange bombeangreb, der fandt sted på offentlige steder. Da Mandela blev løsladt, erklærede han, at den væbnede kamp ikke var forbi, og den sluttede først da han selv blev præsident i 1994.

Nelson Mandela beskrev sig selv som en frihedskæmper, hvilket er en korrekt beskrivelse givet, at han kæmpede for de sortes frihed. Samtidig opfylder han alle nutidens kriterier for, hvad det vil sige at være en terrorist.

Så hvem der er en frihedskæmper eller terrorist afgøres tilsyneladende af dem, der ejer massemedierne og derved har fortolkningsret over ordet.

Nelson Mandela synger om at dræbe hvide:

LÆS OGSÅ: Church Street-bombningen


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //