Lov om arbejdsgiveres adgang til at pålægge lønmodtagere at blive testet for covid-19 m.v blev vedtaget
COVID-19: Lovforslaget går ud på at tilvejebringe en generel lovhjemmel til, at arbejdsgivere kan pålægge ansatte at blive testet for covid-19 og at blive oplyst om testens resultat. Efterleves påbuddet ikke af den ansatte kan de møde “ansættelsesretlige sanktioner”.
En af de mange hastelove, som regeringen bestående af arbejderpartiet Socialdemokraterne har fået indført under corona, er den nye L 102. Hasteloven blev fremsat den 12. november og allerede vedtaget den 19. november. Normalvis tager det mange måneder for en lov at blive vedtaget fra sin fremsættelse. I loven kan det læses, at “Lovforslaget går ud på at tilvejebringe en generel lovhjemmel til, at arbejdsgivere kan pålægge ansatte at blive testet for covid-19 og at blive oplyst om testens resultat.” og “En arbejdsgiver skal skriftligt i overensstemmelse med gældende regler herfor informere den berørte ansatte om, at denne vil blive pålagt at blive testet for covid-19, og arbejdsgiverens begrundelse herfor.”
Hvis arbejdsgiveren pålægger den ansatte skriftligt, at blive testet for corona, må arbejdsgiveren efter §5 pålægge den ansatte “ansættelsesretlige sanktioner”, hvis arbejderen ikke efterlever kravet. Arbejderen har dog ret til at foretage testen i arbejdstiden eller at modtage økonomisk kompensation, hvis testen bliver fortaget uden for arbejdstiden.
Uden udvalgsbehandlingen blev der stillet en række spørgsmål til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). Et af dem kom fra Christian Juhl (EL) og lød således “Vil ministeren begrunde de konkrete risici, der gjorde en hastelovgivning nødvendig, og dermed forhindrede en høringsperiode med inddragelse af private og offentlige fagforeninger og faglige og juridiske eksperter?” Til spørgsmålet svarede beskæftigelsesministeren blot “Begrundelsen er både udviklingen i smittespredning i Danmark over de seneste måneder generelt og konkrete eksempler fra arbejdspladser i forskellige brancher, herunder eksempler på smitte blandt vandrende arbejdskraft.”
Hvis du ønsker at læse de andre spørgsmål medlemmerne i Beskæftelsesudvalget havde til ministeren, så kan de læses her.
Hvis du ønsker at læse hele lovforslaget som vedtager, så klik her.
Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.
Jeg går ud fra at denne lov “gælder begge veje”. Altså at de ansatte også kan forlange at diverse ansatte over dem også bliver testet – og resultatet offentliggjort ?
Arbejderpartiet socialdemokratiet kæmper altid for den danske arbejder 🙂 uanset om det er ved at true med at fyre dem for ikke at vil testes eller om det er ved at hente hundredetusinder af fremmede arbejdere hertil, som de danske arbejdere skal konkurrere med.
Der er mange fraværende til en haste lov,men så kan de også sige når der kommer en folkelig opstand at de ikke var med til at stemme det igennem.
Kan man så også bede om at alle ens negerkollegaer ugentligt testes for aids?