»Livet i en tysk fangelejr«
DAGENS DATO: Da avisen The Guardian i 1944 gengav en britisk fanges oplevelser fra en tysk fangelejr, var artiklen overraskende sandfærdig.
Den 18. september 1944 offentliggjorde avisen Manchester Guardian (nu The Guardian) artiklen “Livet i en tysk fangelejr”. Artiklen er baseret på en øjenvidneberetning fra en britisk fange, der netop var blevet løsladt fra den tyske fangelejr i byen Tost i Øvre Schlesien (i dag byen Toszek i Polen).
Med tanke på den fordrejede britiske krigspropaganda og de skrækhistorier, der allerede blev spredt af fjenderne til det nationalsocialistiske Tyskland om de tysk-administrerede lejre, ville det være rimeligt at tro, at denne øjenvidneberetning i britisk medier ville handle om “torturkamre”, summariske henrettelser, eksperimenter udført af onde “nazilæger” eller lignende.
I stedet tegner The Guardians artikel et billede af en veladministreret fangelejr, hvor de britiske fanger delvist fik lov til at skabe deres egne måder at leve på, og hvor atmosfæren var konfliktfri, næsten hyggelig.
I lejren sad 1.200 britiske fanger, hvoraf en af dem oprindeligt var en arbejderdreng fra Manchester. Den britiske fange – der aldrig fremstår med navn, fordi han ifølge sin egen udtalelse ikke ønsker at forherlige sig selv gennem sine egne erfaringer – sad fire år i tysk fangenskab. Det er uklart, om han tilbragte de fire år netop i Tost.
Den britiske fange fortæller The Guardian, hvordan dagene blev brugt på at spille cricket og fodbold, og hvordan fangerne skabte deres eget “lille Storbritannien” inde i lejren:
Han fortsatte med at beskrive, hvordan cirka tolv hundrede britiske borgere byggede deres eget lille Storbritannien midt foran nazismens næse i Tost i Øvre Schlesien. De havde deres eget miniature, men demokratiske parlament af ‘Lords’ og ‘Commons’, deres eget blomstrende “universitet” og deres venlige, men kraftigt udfordrede internationale kampe på cricket- og fodboldbanerne.
Den britiske fange kommenterede også fangernes holdning til krigen, der stadig rasede uden for lejren. Fangen mente, at det var Tyskland, der startede bombekrigen, og at England kun forsvarede sig. Men da han og andre løsladte senere så ødelæggelsen fra de allieredes terrorbombardementer af tyske civile, kunne de ikke undgå at føle sig “ærgerlige”.
Når Storbritannien blev bombet, længtes internerne efter gengældelsesangreb. Og når gengældelsesangrebene kom, blev de henrykte. Men da de under deres lange rejse gennem Tyskland så den udbredte ødelæggelse forårsaget af allierede fly, blev al glæde over at se ødelæggelsen slukket. De følte, at dette var retfærdigt og rimeligt, men blev ærgrede over synet af den næsten uendelige ødelæggelse.
Fangen beskrev også, hvordan der blev arrangeret internationale konkurrencer i fodbold og cricket, hvor fanger fra England, Skotland, Australien, Frankrig, Belgien og Holland dannede deres egne hold og konkurrerede mod hinanden. Flere af fangerne var professionelle fodbold- og cricketsspillere, og der var også en golfmester fra Holland.
Livet i lejren er også blevet beskrevet af en anden britisk fange, humoristen og forfatteren P.G. Wodehouse, der blev anholdt som fjendtlig udenlandsk statsborger i Frankrig i 1940 og interneret i Tost i et halvt år. Wodehouse brugte tiden i lejren på at skrive noveller og skuespil og muntre sine medfanger op med humoristiske monologer.
Efter sin løsladelse holdt Wodehouse en række humoristiske beskrivelser af lejrlivet i Tost på amerikansk radio – på et tidspunkt hvor USA endnu ikke var trådt ind i krigen – og han levede også en tid som civil i Berlin.
Da den britiske medie senere rapporterede om disse radioudsendelser, blev Wodehouse anklaget af Storbritannien for samarbejde med tyskerne og forræderi, og hans bøger blev fjernet fra bibliotekerne. Wodehouse blev efterfølgende undersøgt af den britiske sikkerhedstjeneste MI5, som konkluderede, at han havde været “naiv” ved at tro, at han kunne beskrive det tyske lejrliv på en positiv måde, men at han ikke var en forræder.
Hvilken skæbne der ramte arbejderdrengen fra Manchester, da han vendte tilbage til Storbritannien, melder historien ikke noget om.
Læs The Guardians artikel her.
Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.