Læger og forskere advarer: «Unge kan komme til at fortryde kønskorrigering»
HOMOLOBBYEN: I et brev til den svensks socialstyrelse advarer en gruppe bestående af blandt andet læger, forskere, samfundsforskere og lærere om, at den store stigning i unge, som ønsker at «skifte køn». Samtidig vil regeringen sænke aldersgrænsen for kirurgiske indgreb i kønsorganerne fra 18 til 15 år.
Det er Expressen, der afslører, at en gruppe svenske og norske læger, psykologer, lærere, forskere og patienters pårørende – herunder to professorer i børne- og ungdomspsykiatri – i et brev til den svenske socialstyrelse fremlagde «alvorlig uro» over, at flere og flere unge tillades at gennemgå kønskorrigerende behandling.
I brevet står der, at uroen hovedsagelig gælder:
- At den markante stigning af unge med kønsdysfori (de tilfælde, som debuterer ved puberteten og tidlig voksenalder), ukritisk bruges til at hævde, at det drejer sig om tidligere uopdagede mørketal.
- At den stigende forekomst af «angrende» benægtes eller negligeres, at undersøgelserne går for hurtigt og ikke er tilstrækkeligt omfattende.
- At pårørende ekskluderes fra patientens sygehistorie.
- At behandlingen mangler videnskabelig støtte og erfaring, og dermed kan sammenlignes med forsøgsbehandling.
- At grundlaget for informeret samtykke er udefineret.
- At oplysningerne om de bivirkninger, som gives til de personer, der gennemgår disse behandlinger, er ufuldstændige og ikke tilpasset alder og udviklingsniveau.
I lyset af dette er det ønskeligt, at Socialstyrelsen undersøger behandlingen af unge med kønsdysfori, herunder Stockholms läns landsting, hvis behandling af unge kønsforvirrede personer blev eksponeret af Uppdrag Granskning tidligere i år.
«Kønsdysfori kan smitte»
De skriver blandt andet, at «den markante stigning af unge med kønsdysfori tages ukritisk til indtægt for tidligere uopdagede mørketal», og at det ikke kan udelukkes, at kønsdysfori kan «smitte» på samme måde som spiseforstyrrelser og andre former for selvskade». Sidstnævnte bekræftes i et studie fra Brown-universitetet i USA, hvor det viste sig at 87 procent af tilfældene af kønsdysfori blandt unge var et resultat af at være sammen med andre i deres nærhed, der hævder at de tilhører det modsatte køn.
Ifølge forfatterne af brevet vil de ikke se, at man om fem til ti år «undre sig over, hvorfor sundhedsvæsenet uden indvending kunne gennemføre så mange irreversible behandlinger af unge, psykisk skrøbelige mennesker».
Brevet blev modtaget af Socialstyrelsen i november 2018, men kun en måned senere meddelte myndigheden, at de ikke vil gå videre med sagen. De henviste også forældrene til Inspektionen for Helse og Omsorg (IVO), hvis de ville klage over en enkelt rådgiver.
Christopher Gillberg, professor i børne- og ungdomspsykiatri, er en af underskriverne af brevet. Han er stærkt kritisk over for, at den svenske regering nu vil gøre det lovligt for umyndige personer at gennemgå såkaldte kønskorrigerende operationer. Ifølge Gillberg er selv 18-årige ikke modne til denne type beslutning.
– Vi ved fra andre undersøgelser, at hjernen overhovedet ikke er moden i en alder af 18 år, den er klar ved 22-25 års alderen. Man har ingen chance når man er 13 til 18 år for selv at tage stilling til «Hvordan vil dette påvirke mig for resten af livet?», Siger han til Expressen.
Homolobbyen står på regeringens side
Den svenske regering ønsker desuden, at unge som ned til 15 år, skal kunne ansøge om juridisk ændret køn og kirurgiske indgreb uden værges godkendelse. Lovrådet i Sverige nedstemte dog imidlertid forslaget og krævede, at det blev ændret, men det er uklart, om det vil ske.
Homolobbyen mener dog, at forfatterne af brevet ikke ved, hvad de taler om og mener, at ventetiden for unge mennesker, der ønsker at «skifte køn», snarere er for lang.
– Intet der har at gøre med kønsbestemmende sundhedspleje er forhastet. De mennesker, der modtager behandling, har først fået en henvisning, derefter stået i kø i mere end et år og derefter gennemgået en lang og omfattende undersøgelse, siger Sandra Ehne, forbundschef i RFSL (Red: RFSL er det svenske LGBT).
Kilder:
Gender Identity Challange
Expressen
Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.
(((kønskorrigering)))