Kræftfremkaldende Roundup-kemikalie påvist i morgenmadsprodukter til børn
SUNDHED: I en ny test af havrebaserede morgenmadsblandinger er høje niveauer af det kræftfremkaldende Monsanto-kemikalie glyfosat blevet påvist.
Den amerikanske miljøorganisation The Environmental Working Group (EWG), har testet 21 havrebaserede morgenmadsblandinger og påvist det kræftfremkaldende stof glyfosat dem alle. Glyfosat er det aktive stof i pesticidet Roundup, som er blevet markedsført og solgt af det berygtede firma Monsanto siden 70’erne.
I 2018 blev Monsanto opkøbt af det tyske selskab Bayer, som har ført til flere retssager, hvor Roundup er blevet anklaget for at have givet den krænkede kræft. I maj i år tabte selskabet i retten i Californien og blev dømt til at betale to milliarder dollars til et par, som fik kræft efter at have brugt Roundup i årtier.
EWG’s egen grænseværdi for indtagelse af glyfosat for børn, 0,16 mg/kg, var overskredet i alle undtagen to tests. Cheerios var et af produkterne med det højeste niveau af glyfosat med 0,729 mg/kg.
– Glyfosatniveauet i rapporten er meget lavere end de strenge grænser, der er fastsat af Environmental Protection Agency (EPA) for beskyttelse af menneskers sundhed. Selv med det højeste niveau, der rapporteres af EWG (0,833 mg/kg), skal en voksen spise 71,5 kg af det havrebaserede produkt hver dag for resten af sit liv for at nå de strenge niveauer, der er fastsat af EPA, fortalte en talsmand for Bayer RT.
EPA, som er et amerikansk føderalt organ med ansvar for miljøbeskyttelse, anser ikke glyfosat som værende kræftfremkaldende. Organisationer som Verdenssundhedsorganisationen (WHO), International Agency for Research on Cancer (IARC) og Californiens miljø- og sundhedsfarevurdering er imidlertid uenige. EPA’s neutralitet vedrørende glyfosat er omstridt, og kritikere har anklaget agenturet for at gå i ledtog med Bayer.
“[EPA] har været involveret i at arbejde sammen med Monsanto for at fremme påstanden om, at kemikaliet er sikkert,” skriver Olga Naidenko og Alexis Temkin fra EWG.
Bayer mener til sit forsvar, at EWG har “en lang historie med at sprede misinformation om pesticidrester”.
EWG har anmodet EPA om at genindføre 1993-niveaukravet for glyfosat i havre, hvilket er meget strengere end kravet i dag.
I Danmark er grænsen for daglig indtagelse, som er fastsat af EU, 0,3 mg/kg.
Flere importerede fødevarer købt i svenske fødevareforretninger indeholder spor af det omtvistede pesticid glyphosat. Syv ud af 15 afprøvede fødevarer som morgenmad flager, linser og kikærter indeholdt lave niveauer af herbicid. Det viser SVT Nyheters og testfirma Testfaktas undersøgelse, der blev publiceret 23. januar 2018.
SVT Nyheter har valgt 15 importerede fødevarer, der er fælles for de svenske spiseborde og sendt dem til fødevarelaboratoriet Eurofins til analyse sammen med test- og forskningsfirmaet Testfakta. Testen påviste glyfosatspor i syv af de 15 testede varer.
Fødevarerne som indgik i denne undersøgelse var dyrket i blandt andet Europa.
Vil man helt undgå glyfosat bør man derfor købe lokalt produceret økologiske fødevarer.
Kilder:
RT
MATTILSYNET
SVT
Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.