Højtstående embedsmænd sigtet efter straffelovens landsforræderparagraf

DANMARK: Den tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen er den seneste som er blevet sigtet for brud på landsforræderparagraffen. Chefen for Forsvaret Efterretningstjeneste Lars Findsen, har siden d. 9. december siddet varetægtsfængslet for brud på samme paragraf.

Chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, har siden 9. december siddet varetægtsfængslet i hemmelighed sigtet for at have lækket hemmelige og højt klassificerede oplysninger, der kan skade Danmarks sikkerhed eller forhold til fremmede magter.

Det kan TV 2 fortælle, efter at Københavns Byret i mandags ophævede navneforbuddet i en kontroversiel sag om mystiske anholdelser og hjemsendte efterretningschefer, der frem til nu er behandlet under stor hemmelighed.

»At Danmarks øverste chef for Forsvarets Efterretningstjeneste har været fængslet i en måned, mens en sag om lækager fra efterretningstjenesterne er blevet efterforsket, er en bombe under spiontjenestens virke og omdømme, potentielt skadeligt for nationen og ikke set tidligere«. Sådan skrev TV2 tidligere på ugen om sagen.

Lars Findsen har været fritaget for tjeneste siden august 2020, efter at Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) på baggrund af oplysninger fra en eller flere whistleblowere offentligt kritiserede, at Forsvarets Efterretningstjeneste uberettiget skulle have spioneret mod danske statsborgere.

Det skal være sket inden 2014, hvor tilsynet blev oprettet – men ifølge tilsynet var der helt frem til undersøgelsen fortsat risiko for, at danske statsborgere uretmæssigt er blevet overvåget.

Desuden mente tilsynet, at efterretningstjenesten har tilbageholdt oplysninger, så det var umuligt at monitorere, om Forsvarets Efterretningstjeneste sammen med Politiets Efterretningstjeneste overholder loven.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) reagerede ved at hjemsende Lars Findsen og to andre ledende medlemmer af Forsvarets Efterretningstjeneste, og dertil blev den tidligere chef for efterretningstjenesten, Thomas Ahrenkiel, senere departementschef i Forsvarsministeriet, fritaget for tjeneste.

 

Den tidligere forsvarsminister

Claus Hjort Frederiksen bekræftede selv tidligere på dagen i en pressemeddelelse udsendt af Venstre, at han er blevet sigtet for at have brudt sin tavshedspligt og videregivet statshemmeligheder:

Jeg kan bekræfte, jeg er sigtet efter straffelovens paragraf 109 for at have overtrådt grænserne for min ytringsfrihed. Jeg har ytret mig som Folketingsmedlem om en politisk sag, og jeg har ikke yderligere at tilføje for nuværende.

Men jeg kunne aldrig drømme om at foretage mig noget, som kunne gøre skade på Danmark eller Danmarks interesser.

 

Danmark og USA samarbejder om at tappe data fra kabler

Weekendavisen rapportede, at der er et konkret samarbejde mellem Danmark og USA, som startede i 1990erne, og som går ud på, at nogle kabler med international kommunikation blev tappet og ført ud til Forsvarets Efterretningstjenestes hovedkvarter på Amager, hvorfra denne kommunikation kunne aflyttes.  For halvandet år siden blev Claus Hjort Frederiksen interviewet af jøden Martin Krasnik fra Weekendavisen om netop denne sag. Her udtalte den tidligere forsvarsminister, at »Jeg kan ikke gå ind og bekræfte de ting, men det er jo i princippet det vi taler om«, hvorefter han bliver spurgt, hvornår man bliver informeret om et sådan arbejde som forsvarsminister.

»Det får man ret tidligt at vide, fordi det er ret vigtigt, at man som forsvarsminister ved – og som politisk chef for efterretningstjenesten ved – at der er her et ømtåleligt samarbejde, hvor man nogle gange risikerer, at danske statsborgere kommer i klemme i det system«, svarede Hjort Frederiksen.

Flere eksperter vurderede ifølge DR allerede dengang, at disse udtalelser kunne være et brud på tavshedspligten.

Til spørgsmålet om, hvorfor Claus Hjort Frederiksen ikke stoppede samarbejdet mellem FE og NSA da Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) vurderede, at der forsat er risiko for, at danske statsborgere uretmæssigt er blevet overvåget, svarede den tidligere minister, at han havde »deltaget i diskussioner med TET« og at det her samarbejde er vitalt det er for Danmarks sikkerhedsinteresser. »Vi deltager i det her samarbejde, fordi det er uvurderlig betydning for vores egen hjemlige sikkerhed«. Han mente desuden, at den nuværende forsvarsminister Tine Bramsen har overreageret på sagen.

 

Landsforræderparagraffen §109

Strafferammen på landsforræder paragraffen er op til 12 år i fængsel.

§109 Den, som røber eller videregiver meddelelse om statens hemmelige underhandlinger, rådslagninger eller beslutninger i sager, hvorpå statens sikkerhed eller rettigheder i forhold til fremmede stater beror, eller som angår betydelige samfundsøkonomiske interesser over for udlandet, straffes med fængsel indtil 12 år.

Stk. 2. Foretages de nævnte handlinger uagtsomt, er straffen bøde eller fængsel indtil 3 år.

 

KILDER:
TV2
DR
Weekendavisen
Danskelove


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • Det virker meget mystisk og lidt usammenhængende alt sammen, eller i hvertfald for tidligt til at kunne sige, præcist hvad der er sket. Men det er da store nyheder, at de øverste embedsmænd og en tidligere minister bliver sigtet for landsforræderri.

  • Ja ja da..
    Så må man bare håbe, nu hvor der er hul på bylden, at MF også snart kommer til at få sin straf for at handle imod Danmark og dansk erhvervs interesser, mm.
    Er alt for sjældent at borgens klovne bliver holdt ansvarlige for deres svindel og pligtforsømmelser.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //