Flygtninge fra Afghanistan fanget mellem Polen og Hviderusland
EUROPA: En gruppe på godt 30 afghanske migranter er endt som gidsler i en politisk konflikt mellem Polen og Hviderusland.
Lige nu sidder godt 30 afghanere fanget i et ingenmandsland i udkanten af en skov.
På den ene side har de udsigt til en lang række soldater, klædt i grønne og sorte dragter og bevæbnet med maskingeværer, der hænger ned langs kroppen.
På den anden side har de udsigt til nogenlunde det samme. De er på flugt fra et land, de ikke vil tilbage til, men sidder nu på tredje uge på en mudret mark på grænsen mellem Polen og Hviderusland – også kendt som Belarus – og er endt som gidsler i en betændt politisk konflikt.
De har forsøgt at komme fra Hviderusland til EU-landet Polen. Men her vil man ikke lukke dem ind, og situationen er nu kommet så vidt, at den polske præsident, Andrzej Duda, tidligere i dag har sagt god for, at regeringen kan indføre undtagelsestilstand langs den polske side af grænsen.
De polske soldater er allerede i fuld sving med at opføre et over to meter højt hegn på grænsen for at sikre, at ingen bare kan træde frit ind i Polen. Og så snart migranterne har krydset grænsen til Polen, sørger hviderussiske grænsevagter for, at de ikke kan komme retur.
– De er alle sammen syge. Dem alle sammen. Mange af dem har en eller anden form for influenza på grund af kulden, og fordi de befinder sig her. De har problemer med nyrerne og derfor også problemer med urinen. I går (tirsdag, red.) besvimede en af dem og var bevidstløs i tyve minutter, så de får det værre og værre, fortæller Kalina Czwarnog fra den polske hjælpeorganisation Ocalenie Foundation.
a short thread of what’s going on on the border of poland and belarus: pic.twitter.com/eoQPqsi9Gq
— hag ira | 📺: downton abbey s4 (@mossarchives) August 29, 2021
Grænsevagter forsøger at overdøve kommunikation
Sammen med flere andre er hun hver dag i området nær den lille landsby Usnarz Górny i det nordøstlige Polen, hvorfra de forsøger at hjælpe afghanerne.
Men opgaven er gradvist blevet mere vanskelig.
– Hver dag forsøger vores læge her at tale med politiet og grænsevagterne for at tilbyde migranterne lægetjek. Men de vil ikke lade lægen komme igennem. Vi beder også politiet om at give migranterne mad og frisk vand, siger hun til DR Nyheder på en lidt skrattende linje fra grænseområdet.
Ifølge Kalina Czwarnog er hun og de andre fra hjælpeorganisationen drevet længere væk af politiet, så de nu er godt 150 meter fra migranterne.
Derfor må de kommunikere ved hjælp af en megafon og har udviklet en slags signaler, så migranterne kan svare ja eller nej på enkelte spørgsmål.
Men når de forsøger at kommunikere, kan grænsevagterne finde på at starte deres biler eller bruge en eller anden form for horn, så budskabet eller svarene drukner i larmen, fortæller hun.
Lukasjenkos hybridkrig
Omkring 3.000 migranter forsøgte i sidste måned at krydse grænsen fra Hviderusland til Polen, og det er en af årsagerne til, at Polens regering nu højst udsædvanligt har indført undtagelsestilstand i regionerne nær grænsen, foreløbigt i 30 dage.
– Det er en svær og usikker situation. Polen er nødt til at træffe sådanne beslutninger for at garantere Polens og EU’s sikkerhed. Derfor har præsidenten besluttet at erklære undtagelsestilstand, siger en talsmand for præsident Duda.
Polakkerne beskylder den hviderussiske præsident, Aleksander Lukasjenko, for at udnytte flygtningene.
– Den polske regering oplever det som et statskontrolleret eller statsinitieret flygtningepres mod den polske grænse, som man har set det tidligere mod Litauen og Letland, fortæller Danmarks ambassadør til Polen, Ole Toft, til Orientering på P1.
Både Letland og Litauen har over sommeren oplevet en markant stigning i strømmen af migranter, primært fra Irak, som alle sammen er kommet over grænsen via Belarus.
EU har indført en række økonomiske sanktioner mod Lukasjenko og regeringen i Minsk som følge af regimets hårdhændede behandling af demonstranter og oppositionsfigurer.
Og ifølge de baltiske lande og Polen gør Lukasjenko nu gengæld ved at føre »hybridkrig« og misbruge en strøm af migranter som våben.
EU’s migrationskommissær, Ylva Johansson, sagde i sidste uge, at migranterne er blevet en del af Lukasjenkos »aggression mod Poland, Litauen og Letland med det formål at destabilisere unionen«.
“This area between the Poland and #Belarus borders is not a migration issue, but part of the aggression of Lukashenko toward Poland, Lithuania and Latvia, with the aim to destabilize the E.U”.
My interview with @StevenErlanger Bxl correspondent @nytimes https://t.co/nl90B9nchK— Ylva Johansson (@YlvaJohansson) August 27, 2021
Ifølge den danske ambassadør skal beskyldningerne mod Lukasjenko også ses i forlængelse af, at den polske grænse ellers har været åben for en anden slags flygtninge fra Belarus – nemlig alle dem, der er flygtet for at undslippe Lukasjenkos regime.
– Så polakkerne ser situationen nu som en slags straf, fordi de har hjulpet og bakket op om oppositionen. Men det er ikke en let beslutning for regeringen, der står i et frygteligt dilemma, siger han og forklarer, at også polakkerne er delt på spørgsmålet:
– Hvor nogle støtter op om en fast kurs ved grænsen og står fast overfor sådan en provokation, siger andre, at vi er nødt til at gøre noget for de mennesker, der sidder derude.
De vil have os væk fra Usnarz
Ifølge ambassadøren befinder migranterne sig på den hviderussiske side.
Men tilbage ude ved selve grænseområdet er Kalina Czwarnog knap så skråsikker.
Migranterne bliver nemlig skubbet rundt af politiet, fortæller hun, så nogle befinder sig på den polske side, mens andre rigtignok er på den hviderussiske side.
Hun kan endnu ikke sige, hvad den nye undtagelsestilstand kan komme til at betyde.
– Regeringen kan annullere en række borgerrettigheder. Måske får udelukkende beboere lov til at færdes i grænseområdet, måske må vi ikke samles mere end 15 personer ad gangen, siger hun fra det lille område langs den 418 kilometer lange grænse.
Hun tvivler dog ikke på, hvad ønsket fra myndighederne er i øjeblikket:
– De vil gerne have os væk fra Usnarz, så vi ikke kan holde kontakten med migranterne og holde øje med, hvad de laver, om de for eksempel er voldelige, siger hun og fortsætter:
– Jeg tror, det irriterer dem, at vi giver de her mennesker rigtige ansigter, at vi viser, at de er rigtige mennesker og ikke bare sådan en mystisk gruppe flygtninge. For polakkerne reagerer på det, de føler sympati med dem nu.
Kilde:
DR
Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.
Det er vist ikke kun Hvide Rusland der sender flygtninge til Europa for at destabilisere vesten