De allieredes invasion af Island

DAGENS DATO 10. MAJ: Tidligt om morgenen den 10. maj 1940 invaderede Storbritannien Island.

Ved krigsudbruddet var Island en suveræn stat, der havde den danske konge som statsoverhoved. Island havde også erklæret sig neutral, da krigen brød ud. Efter den tyske besættelse af Danmark i april 1940 erklærede det islandske parlament, at kongen ikke kunne udføre sine pligter som islandsk regent. De etablerede også relationer i udlandet og søgte anerkendelse for deres uafhængighed.

Storbritannien havde allerede vist, at de var ligeglade med de nordiske landes neutralitet og selvstændighed, da de forsøgte at gå ind i Norge og Sverige. Det samme skulle vise sig i Islands tilfælde. Den britiske flåde sank adskillige tyske handelsskibe, der var i islandske farvande, og den britiske regering krævede derefter, at tropper blev stationeret på Island for Islands »beskyttelse«. Altinget nægtede at acceptere dette og fortsatte med at hævde islandsk neutralitet.

Da den britiske position i Norge forværredes, besluttede overkommandoen, at de skulle have militærbaser på Island. På krigskabinettets møde den 6. maj præsenterede Winston Churchill, daværende marineminister (forsvarsminister), en plan for invasionen af ​​Island. Churchill mente, at det ikke var muligt at fortsætte forhandlingerne. Han foreslog, at tropper simpelthen skulle landsættes direkte, og at Island derefter skulle tvinges til at samarbejde. Churchills forslag blev vedtaget og igangsat med det samme. Island havde ikke sit eget militær på det tidspunkt – kun et par politibetjente og kystvagter. Den britiske plan var baseret på dette, og de vidste, at den islandske mulighed for militær modstand var ikke-eksisterende. Den britiske invasionsstyrke bestod af en bataljon af marinesoldater, 750 soldater, hvoraf de fleste var rekrutter, der var dårligt trænet og dårligt udstyrede.

Islandsk politi træner, 1940.

Om morgenen den 8. maj 1940 gik soldaterne ombord på HMS »Berwick« og HMS »Glasgow«, og den invaderende styrke satte kurs mod deres mål. Tidligt om morgenen den 10. maj 1940 lagde styrkerne for anker uden for Reykjavik, og briterne sendte et rekognosceringsfly ud for at undersøge nærområdet. Flyet fløj over byen og blev set af et stort antal mennesker, inklusive den tyske ambassadør, der hurtigt tog ned til havnen med en kikkert og så invasionsstyrken.

HMS Brewick.

Et par timer senere så en islandsk politibetjent adskillige britiske skibe, der nærmede sig havnen i Reykjavik, og rapporterede dette til Udenrigsministeriet. Omkring kl. 5 om morgenen gik 400 britiske marinesoldater ombord i Reykjavik havn. Soldaterne mødte ingen modstand og var i stand til hurtigt at besætte posthuset, telefonstationen, radiostationen og den meteorologiske station. Briterne havde også fået ordre på, at indtage den tyske ambassade og tage personalet til fange.

Den islandske regering protesterede forgæves mod det uprovokerede angreb på en suveræn nation. Til sidst blev islandske politikere »overbevist« med britiske løfter om lukrative handelsaftaler og andre monetære kompensationer for »ulempen« ved at være besat, og de accepterede situationen.

En uge efter invasionen ankom flere britiske soldater til Island, og på kort tid var mere end 25.000 britiske soldater stationeret på øen. I 1941 overtog amerikanske styrker besættelsen af ​​Island.


Den amerikanske besættelse fortsatte efter krigens afslutning. Under den kolde krig var den amerikanske flybase ved Keflavik en vigtig del af den amerikanske krigsplan mod Sovjetunionen. Den amerikanske besættelse af Island sluttede i 2006.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • Anonym says:

    Navnet på skibet er: HMS Berwick


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //