Danske børn er officielt en minoritet flere steder i landet
SAMFUND: Hver gang der bliver født tre børn i Ishøj Kommune, har to af dem en mor, der enten er indvandrer eller efterkommer. Tendensen går igen på hele den københavnske vestegn. Se tallet for din kommune i artiklen.
Sidste år blev der født 270 børn i Ishøj Kommune. De 182 havde en mor, der enten var indvandrer eller efterkommer af en indvandrer.
Dermed er to tredjedele af alle nyfødte i kommunen født af en mor med anden oprindelse end dansk. I langt de fleste tilfælde havde moren rødder i et ikkevestligt land.
Det viser nye tal fra Danmarks Statistiks årlige rapport, »Indvandrere i Danmark«, hvor man også kan se, at Ishøj ikke er enestående.
Kommunen er den i landet, hvor den største andel af børn fødes af en mor med en ikkedansk oprindelse, men i en lille håndfuld andre kommuner på Københavns Vestegn er tendensen den samme.
I Vallensbæk havde 58 procent af kommunens nyfødte sidste år en mor med en anden oprindelse end dansk. I Høje-Taastrup Kommune var det 53 procent, i Brøndby Kommune 51 procent, og i Albertslund Kommune var det 47 procent.
I alle fire kommuner gjaldt det, at mellem 40 og 50 procent af alle de nyfødte havde en mor, der havde sin oprindelse i et ikkevestligt land. Samlet set blev der født mere end 2.000 babyer i de omtalte kommuner – inklusive Ishøj – på Københavns Vestegn.
Hver femte har oprindelse i udlandet
Ifølge tallene fra Danmarks Statistik blev der i hele Danmark født 61.476 personer sidste år.
De godt 4.000 havde en mor, der var indvandret til Danmark fra et vestligt land.
188 havde en mor, der var efterkommer af en indvandrer fra et vestligt land.
7.430 havde en mor, der var indvandret til Danmark fra et ikkevestligt land, og for 1.947 nyfødte gjaldt det, at deres mor var efterkommer med rødder i et ikkevestligt land.
Det betyder, at flere end hver femte nyfødte i Danmark sidste år – 22,2 procent – havde en indvandrer eller efterkommer som mor. Til sammenligning udgør indvandrere og efterkommere 14 procent af den danske befolkning ifølge Danmarks Statistik.
Foruden de nævnte kommuner lå blandt andet Glostrup, Ballerup, Rødovre, Hvidovre, Herlev, Greve, Gentofte, Helsingør, Hørsholm og Rudersdal Kommuner over landsgennemsnittet. Det samme gjorde et par af landets største byer, København og Odense, hvor henholdsvis 25,7 og 23,5 procent af alle nyfødte havde en mor med anden oprindelse end dansk.
I Aarhus og på Frederiksberg var tallet cirka 20 procent, og i Aalborg var det godt 15 procent.
Hvis du vil se den præcise andel ifølge DST, så kan du klikke her og anvende kortet nede i bunden af artiklen.
Færre føder inden for tre år
Tallene bliver kort omtalt i Danmarks Statistiks nye analyse »Indvandrere i Danmark 2019«, der blev offentliggjort onsdag.
Her kan man også læse, at knap hver tredje ikkevestlige indvandrermor har været i Danmark i mindre end tre år, da barnet blev født. For indvandrermødre fra vestlige lande gælder det hver fjerde.
For begge grupper er tallet dog faldet sammenlignet med 1999. Her var andelen henholdsvis 35 procent for vestlige indvandremødre og 38 procent for indvandrermødre fra ikkevestlige lande.
KILDE:
Berlingske
Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.
Jeg håber blot at de uheldige danske børn, som havner i disse skole, bliver radikaliseret og ender med at søge løsninger som den Nordiske Modstands Bevægelse.
Ifølge Danmarks Statistik er danskere blevet flere, trods fødselsrate under 2. Årsagen er, at flere og flere indvandrere bliver bogført som danskere. I 2018 gjaldt det rundt 5000 ikke-vestlige nyfødte, hvorfor tallene i artiklen er lavere end realiteten.