Borgerforslag vil afskaffe den såkaldte racismeparagraffen

DANMARK: Med et nyt borgerforslag vil en gruppe danske borgere forsøge at få Folketinget til at afskaffe straffelovens paragraf 266 b.

Med et nyt borgerforslag vil en gruppe danske borgere forsøge at få Folketinget til at afskaffe straffelovens paragraf 266 b, der ulovliggør ytringer som truer, forhåner eller nedværdiger en gruppe personer på baggrund af race, hudfarve, nationale eller etniske oprindelse, tro eller seksuelle orientering. Paragraffen er populært kendt som racismeparagraffen.

De ti medstillere skriver bl.a. i motivationen til borgerforslaget, at Danmark ved at afskaffe racismeparagraffen “…vil slå et slag for ytringsfriheden, der i disse år er under pres både i ind- og udland. Samtidig vil vi anerkende ytringsfriheden som altafgørende grundlag for et frit samfund og som en basal menneskerettighed, der bør gælde os alle”.

“Vi er store modstandere af racisme og anden diskrimination, og vi mener, at diskriminerende ytringer bedst modsvares ved en robust beskyttelse af det frie ord og en livlig samfundsdebat. Ikke ved at kriminalisere ytringer, uanset hvor forkastelige de kan opfattes”, skriver gruppen bag borgerforslaget endvidere.

Borgerforslaget er stillet på initiativ af Claes Kirkeby Theilgaard, der er chefredaktør på Netavisen 180Grader og medlem af ytringsfrihedsorganisationens Index On Censorships Youth Advisory Board.

“Racismeparagraffen er en skamplet på det danske demokrati. Den er en alvorlig begrænsning af danskernes ytringsfrihed og et forsøg på at diktere, hvad der er “stuerent” at sige og dermed ensrette samfundsdebatten. Mange herhjemme mener, at ytringsfriheden kun bør gælde for dem, de i forvejen er enige med. Det syn på ytringsfriheden vil vi gerne gøre op med. Ytringer bør ikke kriminaliseres, og ytringsfriheden bør være en ukrænkelig frihed for alle borgere”, siger Claes Kirkeby Theilgaard.

“Jeg håber, at vi med borgerforslaget kan starte en hårdt tiltrængt debat om ytringsfriheden herhjemme. Forhåbentligt kan vi også få så mange underskrifter, at Folketinget skal tage vores borgerforslag op”, tilføjer han.

Borgerforslaget kom online den 12. august om eftermiddagen. Kl. 7 den 13. august har forslaget opnået over 500 støtter støtter. Skal borgerforslaget behandles af Folketinget, skal det opnå 50.000 støtter inden den 8. februar 2021.

De ti andre medstillere på borgerforslaget er Thomas Herman Nørgaard, Lara Ann Waters, Aia Rebecca Fog, Bibi Amina Sardar, Søren Würtz Vinther Jørgensen, Steffen Larsen, Nick Mogensen, Marc Dyhr Bangert og Stefan Agger.

Den kommende tid vil gruppen bag borgerforslaget køre kampagne på sociale medier for at opnå støtte og skabe debat om emnet.

Besøg borgerforslagets hjemmeside på afskafracismeparagraffen.dk.

Kilde:
24nyt


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //