Biden godkender langdistancemissiler mod russisk territorium
UKRAINEKONFLIKTEN: USA’s præsident Joe Biden har godkendt brugen af amerikanske langdistancemissiler mod russisk territorium. Vladimir Putin har tidligere erklæret, at dette vil indebære en krigstilstand mellem Rusland og NATO.
Med kun få uger tilbage af sin embedsperiode har USA’s præsident Joe Biden givet grønt lys til, at Ukraine kan anvende amerikanske langdistancemissiler mod russisk territorium. Spørgsmålet om langdistancevåben har været på dagsordenen længe, da Ukraine hidtil kun har haft lov til at bruge disse våben mod russiske positioner på besat ukrainsk område.
Kritikere har dog hævdet, at denne begrænsning har “bundet hænderne” på det ukrainske forsvar, eftersom Rusland regelmæssigt anvender langdistancemissiler mod mål dybt inde i Ukraine.
Bidens beslutning markerer en ny fase i konflikten i Ukraine, selvom hans efterfølger Donald Trump har meddelt, at han agter at afslutte krigen. Ifølge New York Times skyldes Bidens skift, at nordkoreanske tropper er blevet set i den russiske region Kursk, som tidligere i år blev invaderet af Ukraine.
Moskva advarer om tredje verdenskrig
Ruslands præsident Vladimir Putin advarede i september Vesten mod at lade Ukraine angribe russisk territorium med NATOs langdistancemissiler. Ifølge Putin kræver det, at NATO-personale programmerer målene for missilsystemerne, assisteret af data fra alliancens egne satellitter.
– Derfor handler det ikke om at give det ukrainske regime tilladelse til at ramme Rusland med disse våben eller ej. Det handler om, hvorvidt NATOs lande bliver direkte involveret i den militære konflikt, sagde Putin.
Ruslands holdning er klar: Hvis dette sker, vil Rusland befinde sig i en krigstilstand med NATO.
– Og hvis det er tilfældet, vil vi træffe passende beslutninger som svar på de trusler, der rettes mod os, forklarede Putin.
Putin har indtil videre kun kommenteret Washingtons beslutning gennem sin talsmand Dmitrij Peskov, der mandag forklarede til det russiske nyhedsbureau Tass, at man forventer, at ukrainerne vil bruge amerikanske ATACMS-missiler mod mål i Rusland.
– Hvis en sådan beslutning virkelig er blevet truffet og meddelt Kiev-regimet, er dette naturligvis et kvalitativt nyt niveau af spænding og en ny situation, hvad angår USA’s involvering i denne konflikt, sagde Peskov.
Vladimir Dzjabarov, formand for det russiske Føderationsråds udenrigskomité, udtrykte det mindre forsigtigt i sin kommentar til Tass: “Dette er et stort skridt mod begyndelsen af tredje verdenskrig.”
Biden trodser Trump – men hvorfor?
Der er stadig mange spørgsmål om, hvorfor Biden har ændret holdning til langdistancevåben så sent i sin embedsperiode, især da Trump allerede har varslet en radikal ændring af USA’s krigspolitik i Ukraine. Eksperter er desuden enige om, at ATACMS-missilerne ikke vil kunne vende krigens gang for Ukraine.
– Det vil helt sikkert hjælpe Ukraine, men det vil ikke ændre eller afgøre krigen. Min formodning er, at Biden-administrationen ønsker at vise Putin og Nordkorea, at optrapning har en pris, udtaler Stephen Biddle, professor i internationale relationer ved Columbia University, om beslutningen til nyhedsmediet SVT.
Politico citerer en “højtstående officer” i den franske hær, der også vurderer, at beslutningen om at tillade Ukraine at bruge langdistancemissiler ikke vil ændre magtbalancen på slagmarken. De russiske tropper vil ifølge officeren fortsætte deres fremrykning i det østlige og sydøstlige Ukraine.
– Det kan bremse tingene, men ikke stoppe dem, siger han.
Ifølge officeren skyldes det, at Ukraine-konflikten er en industriel krig, hvor den, der kan levere flest soldater og størst mængde våben og ammunition, vinder.
– Selv uden nordkoreanerne har russerne flere soldater ved frontlinjerne, bemærker han.
Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj har gentagne gange krævet tilladelse til at bruge NATOs avancerede missiler mod russisk territorium. Så sent som i oktober krævede han desuden adgang til den amerikanske Tomahawk-krydsermissil, som med en rækkevidde på 1.100 kilometer kan nå betydeligt længere end ATACMS, der afhængigt af model kun kan ramme mål et par hundrede kilometer væk.
Alligevel virker Zelenskyj tilfreds med beslutningen om at kunne bruge ATACMS. I en video på Telegram siger præsidenten:
– Planen for at styrke Ukraine er sejrsplanen, som jeg har præsenteret for vores partnere. En af dens nøglepunkter er langdistancekapaciteter til vores hær. I dag tales der meget i medierne om, at vi har fået tilladelse til visse handlinger. Men angreb udføres ikke med ord. Sådanne ting annonceres ikke. Missilerne vil tale for sig selv. Det vil de helt sikkert. Ære til Ukraine!
Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.