Bankernes finansielle diktatur
BANKVÆSENET: Private banker skaber penge ud af den blå luft og imens danskerne drukner i gæld, skummer cheferne fløden.
I en tid, hvor den økonomiske ulighed vokser, og samfundets stabilitet trues af finansielle spekulationer, er det på tide at rette blikket mod en af de mest oversete magtfaktorer i vores samfund: de private banker. De fleste danskere lever i den vildfarelse, at Nationalbanken skaber vores penge, men sandheden er en ganske anden. Over 95 procent af alle penge i omløb skabes af private banker – ikke til gavn for samfundet, men til gavn for dem selv. Denne pengeskabelse er ureguleret og dybt skadelig for den økonomiske stabilitet og borgernes finansielle sikkerhed.
Grundlovens paragraf 26 fastslår, at det er Kongen – og dermed staten – der har ret til at slå mønt. Alligevel er denne enormt vigtige opgave endt i hænderne på private banker, som skaber penge ud af den blå luft, når de bevilger lån. Hver gang en bank godkender et lån, skaber den penge, der ikke eksisterede før. Dette betyder, at den økonomiske magt i Danmark i realiteten er lagt i hænderne på en lille gruppe finansfolk, der alene beslutter, hvor mange penge der skabes, og hvad de bruges til. Er det ikke sund fornuft, at private aktører ikke skal have så stor magt over vores samfunds økonomi? Og hvorfor er denne skandale ikke et fast debatemne i medierne?
De private bankers lånepolitik er ikke baseret på samfundets bedste, men på egen gevinst. Derfor låner de hovedsageligt penge ud til boligkøb, hvilket har presset boligpriserne i vejret og gjort det noget nær umuligt for almindelige danskere at komme ind på boligmarkedet. I hvert fald hvis man ønsker at bo i et hus, der ikke ligner noget, som er bygget i den tredje verden. Hele 75 procent af bankernes udlån går til boliger, mens investeringer i velfærd, produktiv erhvervsudvikling og innovation nedprioriteres. Konsekvensen? Finansielle bobler, der gang på gang kollapser med katastrofale følger. Vi så det i 2008, hvor grådigheden i banksektoren førte til en global økonomisk krise. Når økonomien er i vækst, pumper bankerne milliarder af nye penge ind i systemet uden omtanke for konsekvenserne. Når krisen rammer, stopper de brat pengeskabelsen, hvilket skaber endnu dybere økonomiske problemer. Det er en ond cirkel, der har kostet samfundet dyrt, og som gang på gang tvinger skatteyderne til at redde de banker, der selv har forårsaget krisen. Hvorfor accepterer vi dette?
Et andet alvorligt problem med det nuværende pengesystem er, hvordan det bidrager til øget økonomisk ulighed. Når penge kun skabes som gæld, betyder det, at dem, der allerede har kapital og adgang til lån, får flere muligheder for at investere og tjene endnu mere. Samtidig presses lav- og middelklassefamilier til at optage stadig mere gæld blot for at opretholde en basal levestandard.
Danmark er blandt de mest forgældede nationer i verden med en privat gæld på 212 procent af den disponible indkomst. Dette skaber en situation, hvor borgere og virksomheder tvinges til at prioritere gældsafbetaling frem for langsigtet økonomisk planlægning, opsparing og investering i produktive formål.
Resultatet er en økonomi, hvor velstand koncentreres i toppen, mens almindelige borgere kæmper med gæld, uforudsigelige boligpriser og økonomisk usikkerhed. Det nuværende system tjener altså i højere grad bankernes interesser end befolkningens.
Det er tid til en offentlig samtale
Det er på tide, at vi tager denne diskussion alvorligt. Vi må spørge os selv, om vi ønsker et pengesystem, der drives af private virksomheders kortsigtede profithensyn, eller om vi skal tage kontrol over pengeskabelsen. Det er ikke en teknisk detalje – det er et fundamentalt samfundsanliggende, der påvirker alt fra boligmarkedet til økonomisk stabilitet og social retfærdighed.
Umiddelbart virker det ikke til, at en særlig stor andel af danskerne er bekendte med, hvordan samfundets pengeskabelse foregår, men public service-medier som DR og TV 2 har et ansvar for at oplyse befolkningen om disse forhold. Vi er godt klar over, at disse medier som regel ikke bryder sig om at leve op til deres ansvar, men nogle enkelte gange har de dog præsteret at lukke ned for genudsendelserne i et par timer og vise en dokumentar, som har oplyst danskerne om forskellige problemstillinger i samfundet – nu er det tid til en serie, der afdækker bankernes skjulte magt og de katastrofale konsekvenser af deres pengeskabelse.
Den Nordiske Modstandsbevægelse vil gøre fuldstændig op med denne bankmafia og dens renteslaveri, så afslutningsvis vil vi henvise læserne til vores politiske mål og særligt punkt 3 er relevant i denne sammenhæng.
Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.
Vanvittigt vigtigt emne og bemærkelsesværdigt hvor lidt der bliver snakket om det på trods af hvor meget der bliver snakket om penge og manglen på samme i den offentlige debat….