Antifascistisk journalist risikerer 12 års fængsel i Tyrkiet
VENSTREEKSTREMISME: Den AFA- og ETC-tilknyttede “journalist” Joakim Medin blev for nylig fængslet ved indrejse til Tyrkiet. Nu er han blevet tiltalt for terrorisme og for at have fornærmet Erdogan.

Journalisten Joakim Medin. Foto: Agatefilm, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Det var i marts, at ETC-reporteren Joakim Medin blev fængslet i lufthavnen i Istanbul, hvor han var landet med det formål at “dække situationen i Tyrkiet”. Som Nordfront tidligere har afsløret, har Medin stærke bånd til AFA og den kurdistanbesatte del af den voldelige venstrefløj, hvilket også tidligere har bragt ham i problemer under påståede journalistiske rejser i Mellemøsten.
ETC har nu bekræftet, at Medin er blevet tiltalt for terrorhandlinger samt for at have fornærmet Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdoğan. Hvis han bliver dømt for disse forhold, risikerer han op til tolv års fængsel. Retssagen for fornærmelse af præsidenten begynder onsdag i næste uge.
— Jeg kan kun gentage, at han er journalist, der har udført journalistik. Joakim er ikke en forbryder, og bestemt ikke en form for terrorist. Jeg tror, han selv ser frem til at få sin sag prøvet, ganske enkelt fordi han er uskyldig, siger den venstreekstreme ETC’s chefredaktør Andreas Gustavsson i en kommentar til sin egen avis.
Advokaten Veysel Ok udtaler til avisen, at der mangler “konkrete, tydelige eller overbevisende beviser” til støtte for anklagerne. Det er dog tidligere kommet frem, at Medin mistænkes for sine forbindelser til kurdiske terrorgrupper samt deltagelse i en aktion, hvor en Erdogan-dukke blev hængt op foran rådhuset i Stockholm i 2023.
På trods af Medins dokumenterede forbindelser til det, som PET (Säpo) betegner som “voldsfremmende ekstremisme”, har udenrigsminister Maria Malmer Stenergard (M) udtalt, at det er af “højeste prioritet”, at Medin får lov til at vende hjem.
Derudover har han været “fredsobservatør” hos den voldelige zapatistgerilla i Mexico. I 2015 sad han desuden fængslet i Syrien efter at have samarbejdet med kurdiske “oprørere” under det såkaldte borgerkrigslignende opgør i landet. For at blive løsladt måtte kurderne bytte ham mod en højtstående officer i den syriske hær.
Efter sit ophold i Syrien skrev han en bog om kurdernes forsøg på at etablere en marxistisk stat i regionen Rojava – et projekt, der er blevet en mærkesag blandt antifascister. I Tyrkiet er kurderspørgsmålet dog yderst følsomt, hvilket især blev tydeligt, da Sveriges regering forsøgte at få Tyrkiets godkendelse til Nato-medlemskab.
Sveriges Udenrigsminister Maria Malmer Stenergard udtaler i en kommentar til Expressen, at hun ser alvorligt på det, der er sket:
“Vi er bekendt med, at en svensk journalist er blevet frihedsberøvet i forbindelse med indrejse til Tyrkiet. Generalkonsulatet i Istanbul er i kontakt med de lokale myndigheder,” skriver hun.
Tidligere på ugen blev flere tyrkiske journalister anholdt – angiveligt i forbindelse med deres dækning af de seneste protester i Tyrkiet. Protesterne brød ud, da Istanbuls borgmester Ekrem Imamoglu blev anholdt og anklaget for korruption. Under protesterne er flere journalister også blevet udsat for vold fra det tyrkiske politi.
Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.