Arkæologer finder bevis for brutale gladiatorkampe i romersk Britannien

HISTORIE: Forskere har for første gang fundet skeletbeviser, der bekræfter, at gladiatorer faktisk kæmpede mod løver i romersk Britannien. Fundet giver ny indsigt i den romerske underholdningskultur og i, hvordan eksotiske dyr blev transporteret gennem imperiet.

Foto: Pixabay.com (Public Domain)

Afbildninger af gladiatorer, der kæmper mod løver, har tidligere været set på mosaikker og keramik, men nu har forskere for første gang fundet skeletbeviser, der bekræfter, at disse kampe faktisk fandt sted. Ved en undersøgelse af et skelet fra romertiden blev der opdaget tandmærker fra et stort kattedyr — formentlig en løve — på bækkenet. Skelettet blev fundet på en kirkegård i engelske York, hvor man mener, at gladiatorer blev begravet.

Manden, hvis skelet blev analyseret, anslås at have været mellem 26 og 36 år gammel ved sin død. Han menes at have levet i 200-tallet e.Kr., da York hed Eboracum og var en del af den romerske provins Britannien.

Studiet, som blev publiceret i tidsskriftet PLoS One, blev ledet af Tim Thompson, professor i antropologi.

— I årevis har vores forståelse af romerske gladiatorspil og dyrespektakler i høj grad været baseret på historiske tekster og kunstneriske fremstillinger. Dette fund giver det første direkte, fysiske bevis for, at sådanne begivenheder fandt sted i denne periode, hvilket ændrer vores syn på den romerske underholdningskultur i regionen, skriver Thompson.

— Dette er en spændende ny analyse og det første direkte bevis på kampe mellem mennesker og dyr i romersk Britannien og måske også udenfor. Det rejser også vigtige spørgsmål om betydningen af og transporten af eksotiske dyr gennem det romerske imperium, siger professor Becky Gowland ved Durhams Universitets arkæologiske institut.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //