Gravsten fjernes fra Mindelunden
BESÆTTELSEN: Kirkeministeriet har valgt at fjerne gravstenen tilhørende Karl Edvard Nielsen fra Mindelunden, da han ikke var modstandsmand men derimod sabotagevagt for tyskerne.
Ved Mindenlundens store gravfelt ligger Karl Edvard Nielsen begravet side om side med andre modstandsmænd, der kæmpede imod Tyskland i Anden Verdenskrig. Nu afslører en ny bog, at han ikke var modstandsmand men derimod arbejdede side om side med tyskerne for at bekæmpe sabotagen.
Derfor har Kirkeministeriet besluttet at fjerne gravstenen og plante pladsen til med lyng, det skriver Mindelunden på sin hjemmeside.
Det sker, efter at Martin Q. Magnussen er udkommet med sin nye bog ’Den falske løjtnant’, der rejser tvivl om Karl Edvard Nielsens status som modstandsmand. Karl Edvard Nielsen blev dræbt ved en fejl af Gestapo. Af bogen fremgår det, at hans kone forsøgte at få erstatning fra tysk side.
»Skulle man rent følelsesmæssigt bestemme hans stilling, måtte tungen i vægtskålen falde mod sabotagens ophavsmænd, for hvilke han afgjort ikke havde nogen forståelse – endvidere som god dansk mand – sympati.«, står der i bogen, Den falske løjtnant, på side 148.
Forfatter Martin Q. Magnussen mener personligt, det er den rette beslutning at fjerne gravstenen, som har ligget ved siden af blandt andet Bent Faurschou-Hviid kaldet ’Flammen’ og Jørgen Haagen Schmith kaldet ’Citronen’.
LÆS OGSÅ: Bent Faurschou Hviid: En morder og terrorist
»Det er fuldstændig vanvittigt, men det er den rigtige beslutning at tage, selv om det er kontroversielt. Man kan ikke have en person, der har været sabotagevagt, ved siden af ’Flammen’ og ’Citronen’«, udtalte han til Politikken.
Nationalmuseet har gennemgået den dokumentation, som Martin Q. Magnussen har indsamlet i forbindelse med sin bog. Museet har ikke kunnet dokumentere, at Karl Edvard Nielsen var en del af frihedskampen, tværtimod tyder alt på, at Magnussens konklusion i bogen er korrekt, skriver Mindelunden videre på sin hjemmeside.
»Stenen bliver i hvert fald løftet væk, men om der skal ske mere, ved vi ikke endnu«, siger Anna Wagn, der er daglig leder i Mindelunden, til Weekendavisen.
Hun skal undersøge, om Karl Edvard Nielsen blev begravet i en zinkkiste, i så fald vil Kirkeministeriet skulle tage en beslutning om, hvorvidt Karl Edvard Nielsen skal graves op.
»Kirkeministeriet kan bekræfte, at Karl Edvards Nielsens gravplads på det store gravfelt bliver plantet til med lyng som andre tomme felter. Spørgsmålet om yderligere tiltag er endnu under afklaring«, oplyser ministeriet i et skriftligt svar til Ritzau.
Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.