Største stigning i inflationen i 30 år
ØKONOMI: I følge Sydbank svarer inflationen til, at en gennemsnitlig dansk familie skal bruge 19.200 kroner ekstra om året.
I februar er forbrugerpriserne – også kendt som inflationen – vokset med 4,8 procent i forhold til året før, det skriver TV2.
Det er den største stigning på ét år siden 1989.
Det er særligt gas og elektricitet, der har drevet inflationen op, og situationen kan blive værre i den kommende tid, vurderer Søren V. Kristensen, der er cheføkonom hos Sydbank.
– For ganske få uger siden var mangel på arbejdskraft i vores optik den største trussel mod økonomien. Det har ændret sig efter den russiske invasion af Ukraine. Siden da er priserne på energi, fødevarer og en række af andre råvarer steget eksplosivt, skriver cheføkonomen i en analyse på baggrund af tallene.
LÆS OGSÅ: Gottfried Feder og renteslaveriet
Kan »spænde ben« for økonomien
Inflation er, kort fortalt, når priserne stiger. Mange vestlige økonomier har et mål om en inflation på cirka 2 procent om året.
Udover energipriserne, der er skudt i vejret de seneste år, har ting som øgede omkostninger til transport af varer også en betydning.
Gennem flere år er danskernes løn vokset hurtigere end inflationen, men denne gang kan det meget vel blive anderledes. Det betyder, at mange danskere står over for en nedgang i reallønnen, hvilket gør, at de altså reelt har råd til færre varer.
– Det er et meget højt tal, og det betyder, at de fleste nok vil opleve, at deres penge reelt set bliver mindre værd. Lønningerne stiger, men nok ikke så meget for de fleste, siger Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, til TV 2.
Ifølge Søren V. Kristensen er der en risiko for, at inflationen kan komme til at »spænde ben for en ellers velsmurt dansk økonomi«.
– De højere priser vil suge købekraft ud af forbrugerne. Inflationen giver nemlig en gennemsnitlig dansk familie en årlig ekstraregning på 19.200 kroner. På den måde er inflationen med et blevet den største trussel mod dansk økonomi i 2022, skriver Søren V. Kristensen.
Også Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, når frem til en årlig ekstraregning på cirka 20.000 kroner for en almindelig børnefamilie. Ligesom Søren V. Kristensen forventer Jeppe Juul Borre, at priserne vi stige endnu mere de kommende måneder som følge af krigen i Ukraine.
Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.
Når de beregner inflationen sammenligner de priserne på de samme produkter eller produkter af samme kvalitet. Dette betyder, at til trods for at den gennemsnitlige telefon er dyrere nu end for 10 år siden, så påståede der, at der har været deflation på elektronik, altså at priserne er faldet. Dette er fordi elektronik, og i mindre grad også andre vare, bliver bedre år for år. Når de skal sammenligne priserne på produkter for at beregne inflationen fra 1989 til 2022, så sammenligner de prisen på f.eks. en telefon fra 1989 i 1989 med en telefon fra 1989 i 2022.
Dette mener jeg personligt fordrejer billedet af, hvordan priserne faktisk udvikler sig, da man ikke kan leve med en telefon fra 1989 i 2022. Med en så gammel telefon kan man f.eks. ikke se sin e-Boks.
Effekten af dette er, at de kommer til at undervurdere den faktiske stigning i priser den almene borger oplever.
Se her for en visualisering: https://www.google.com/search?q=inflation+across+products&tbm=isch&ved=2ahUKEwiVkbjM6sf2AhWMGewKHaPWCxkQ2-cCegQIABAC&oq=inflation+across+products&gs_lcp=ChJtb2JpbGUtZ3dzLXdpei1pbWcQAzoHCCMQ7wMQJzoECB4QCjoECAAQEzoECCEQClCiDlj7VmCrXGgBcAB4AIABlQGIAdsfkgEEMi4zMZgBAKABAcABAQ&sclient=mobile-gws-wiz-img&ei=T2AwYtWtAoyzsAejra_IAQ&bih=732&biw=393&client=ms-android-xiaomi-rvo3&prmd=insv#imgrc=UHVedHnM5lSQmM