Prisstigningerne fortsætter – forbrugerne kommer til at betale
GLOBALT: Krisen i den globale forsyningskæde er ude af vores kontrol. Det bliver dyrere at fylde indkøbskurven, og nogle varer vil være svære at få fat på i et godt stykke tid fremover. Sådan lyder det nu fra flere sider.
Lige nu stiger priserne på alt fra brød og margarine til vaskemaskiner og byggematerialer. Det skyldes et voldsomt pres på de globale forsyningskæder.
Blokeringen af Suez-kanalen i foråret og coronalukkede containerhavne har været med til at presse fragtpriserne i vejret.
Samtidig kører mange landes økonomier igen i højt gear, og efterspørgslen stiger.
Derfor skal vi som forbrugerne vænne os til stigende priser og mangel på varer i et godt stykke tid fremover, lyder det fra flere eksperter og producenter.
Men der er også lyspunkter og muligheder for selv at træffe bevidste valg i sigte.
»Skrumpflationen« er kommet
Kort sagt kan vi forvente at se stigende priser overalt. Sådan lyder det fra selvstændig forbrugerøkonom, Ann Lehmann Erichsen.
– Fordi råvarepriserne er steget, er transporten og emballagen steget. Nærmest lige meget hvad vi peger på, så har vi både stigende priser og vareknaphed, siger hun.
Oftest sker det, at virksomhederne selv kan afholde ekstraomkostninger i et stykke tid, når forsyningskæderne er pressede. Men i dette tilfælde begynder de nu langsomt at lægge omkostningerne over på forbrugerne.
Især når det gælder byggematerialer, er der tale om meget store prisstigninger, og flere byggerier er blevet skaleret ned, udskudt eller blevet opført med store ekstraomkostninger.
– Vi andre mærker det bare stille og roligt. Vi tænker måske ikke så meget over det, siger Ann Lehmann Erichsen.
Hun peger på fænomenet skrumpflation, der stammer fra det engelske ord shrinkflation, hvor producenterne kamuflerer, at der er lidt mindre indhold i eksempelvis smør og kaffe, men forbrugeren ikke lægger mærke til det, fordi prisen er nogenlunde det samme.
Forbrugerne må betale regningen
Virksomheden Easyfood i Kolding har et helt konkret eksempel på, hvordan prisstigninger påvirker produktionen.
Her findes det største problem i manglen på margarine- og fedtstoffer til kringleproduktionen.
Det fortæller administrerende direktør Flemming Paasch.
– Der er også råvarer, som vi ikke kan få. Jeg frygter selvfølgelig, at situationen bliver værre. I sidste ende er det kun forbrugerne, der kan betale regningen. Der er det vigtigt, at man i hele værdikæden, i stedet for at slås indbyrdes, erkender, at regningen er nødt til at blive sendt videre til dem, lyder det fra direktøren.
Også manglen på emballage mærker Easyfood – og europaller er fordoblet i pris, fortæller Flemming Paasch.
– Det er en række faktorer, som rammer oveni hinanden, og en situation, som jeg aldrig har oplevet i hele min karriere. Alle har gjort sig klar til, at der kom fart på efterspørgslen efter corona. Men at det kom i den her grad, kommer bag på alle, siger han.
Få skrevet prisstigningerne ind i kontrakten
I Forbrugerrådet Tænk kan cheføkonom Morten Bruun Pedersen også mærke prisstigninger. Dels på inflationen, men også på nogle helt konkrete produkter. Især vaskemaskiner og andre hårde hvidevarer og byggematerialer, hvor der både er leveranceproblemer og meget store prisstigninger.
Normalt er en prisstigning på cirka 10 procent inden for rimelighedens grænser i byggebranchen, men disse prisstigninger er nu overskredet.
Ifølge Morten Bruun Pedersen bør konkurrencen fortsat være med til at sikre, at forholdene bliver nogenlunde rimelige for forbrugerne, selvom de globale forsyningskæder er ude af danskernes kontrol.
Derfor anbefaler Forbrugerrådet folk, som indgår en aftale om et byggeri, til at gardere sig ved at indhente flere tilbud og få skrevet prisstigningen ind i kontrakten.
– For det er ikke kun forbrugeren, der skal tage risikoen. Hvis prisen bliver alt for usikker, er der også tale om en urimelig kontrakt. Så må man også deles om risikoen, siger han.
Her er det sværere at gardere sig
Også ved køb af hårde hvidevarer anbefaler Forbrugerrådets cheføkonom, at man får skrevet ind i fakturaen, at der er grænser for, hvor meget prisen kan stige. Samtidig skal køberne også være opmærksomme på, at de skal have glæde af et eventuelt prisfald.
– For vi går jo ud fra, at de her midlertidige problemer løser sig selv, når forsyningskæderne kommer op at køre igen, siger han.
Til gengæld er det svært at gardere sig som forbruger, når det gælder tidshorisonten på levering af produkter, vurderer Morten Bruun Pedersen.
Men hvis en familie eksempelvis får udskudt færdiggørelsen af et hus i flere måneder, kan de få skrevet ind i kontrakten, at der bør være en form for genhusning inkluderet.
På ét område falder prisen
Branchedirektør i Dansk Industri Fødevarer, Leif Nielsen, oplever, at virksomhederne ikke kun er presset på råvarer som korn og olie, men også alt udenom, såsom emballage og logistik.
– Særlig specielt i øjeblikket er, at det går så stærkt. Det er nogle meget hastige stigninger i forhold til, hvad man tidligere har set, siger han.
På ét område bliver forbrugerne dog ikke ramt – tværtimod. Priserne på svinekød er nemlig faldet den senere tid på grund af faldende kinesisk efterspørgsel, forklarer Leif Nielsen. Her står landmændene dog til at tabe på stigende priser på foder. Til gengæld går der noget tid, inden forbrugerne vil mærke det, vurderer branchedirektøren.
Brug din sunde fornuft
Hvorvidt prisstigningerne er kommet for at blive, er eksperterne fortsat i tvivl om. Men for nuværende skal vi indstille os på, at priserne stiger på alt muligt – hvis vi overhovedet får lov til at købe det.
– Men som forbruger har du heldigvis din sunde fornuft at holde fast i, siger Ann Lehmann Erichsen.
Hun råder derfor danskerne til at kigge på kilo- og literpriser, når de står nede i supermarkedet og eventuelt finde andre billigere alternativer end de mærker, som de plejer at købe.
Det gælder også dyrere varer – især elektronik. Og det kan få konsekvenser for årets største højtid.
– Vi skal nok også vænne os til, at det bliver svært at få de julegaver, som vi gerne vil have. Fordi de ikke når at komme frem, siger Ann Lehmann Erichsen.
Samtidig anbefaler hun folk at slå koldt vand i blodet og råder dem til at spørge sig selv, om de kan undvære eller eventuelt købe varen brugt.
Selvom der er flere faktorer, der spiller ind i forhold til de stigende priser, ser forbrugerøkonomen især én faktor som afgørende.
– Coronakrisen har ikke udspillet sin rolle endnu. Så det varer lidt, før det bliver normale tilstande. Vi skal have noget tålmodighed, for det lægger sig ikke lige med det samme, siger Ann Lehmann Erichsen, som spår, at situationen ikke ændrer sig inden for de næste seks måneder til et år.
Kilde:
TV2
Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.
Køb lokalt og prep til dårligere tider