Naturstyrelsen anmeldt til politiet for vanrøgt af dyr
NATUR: Udover Naturstyrelsen er også Molslaboratoriet, der har får og kvæg gående i et reservat i Mols Bjerge, anmeldt til politiet.
Det var chokerede borgere i Kronjylland, der henover vinteren oplevede, hvordan Naturstyrelsens kvæg i Naturpark Mols Bjerge var udsat for grov misrøgt.
Naturstyrelsens kvæg har nemlig sultet så voldsomt, at flere er døde, og drægtige køer har aborteret dødfødte kalve. Dyrene har fremstået afmagrede med dunet pels og flere har i desperation ædt barken af træer i op til to meters højde.
Det har nu ført til, at Naturstyrelsen Kronjylland er blevet politianmeldt. Bag anmeldelsen står blandt andet Dorthe Brauner Jensen, der er frivillig dyreredder.
– Jeg fik en besked fra en meget bekymret borger, som mente, at det her skulle simpelthen anmeldes. Ud fra billederne af de udsultede og døde kreaturer på Naturstyrelsens arealer, så var jeg dybes talt rystet, fortæller hun til TV2.
Kvægene har græsset på Naturstyrelsen Kronjyllands arealer i Mols Bjerge som en del af et såkaldt rewilding-projekt. Det betyder, at dyr sættes ud i naturen for at skabe bedre biodiversitet.
Men noget er tydeligvis gået galt i Nordjylland, lyder det fra Dorthe Brauner Jensen:
– Det er jo meget, meget grov vanrøgt af dyr, der er indhegnet og overladt til sig selv. Det er jo ikke vilde dyr. De er plantet bag et hegn, så de er overladt til ejernes omsorg. De kan jo ikke vandre efter føde, forklarer hun.
Dyrlæge slog alarm
Det var en dyrlæge, der i februar slog alarm og konstaterede i sin tilsynsrapport, hvor grelt det stod til.
I en rapport, der er blevet lækket til flere medier, står blandt andet:
– Det er ekstremt alarmerende, at kvæget henover vinteren har forsøgt at spise bark samt giftig gyvel i desperation over for lidt foder.
I en sidebemærkning skrives:
– I mine år som dyrlæge har jeg aldrig set lignende.
Direktør i Naturstyrelsen Peter Ilsøe erkender da også på Naturstyrelsens hjemmeside, at »der burde være handlet tidligere«, og at der vil blive fulgt op på den konkrete sag.
Miljøminister Lea Wermelin fra Socialdemokratiet tager ligeledes afstand fra den konkrete episode:
– Jeg vil gerne understrege at det er fuldstændig uacceptabelt, det der er sket, lyder det.
Ministeren fortæller, at dyrene fra Mols Bjerge nu er kommet på stald, og at de nu bliver fodret.
Dyrlæge anmelder også misrøgt i Mols Bjerge
Det er ikke kun Naturstyrelsen, der er blevet politianmeldt for misrøgt af dyr i rewilding-projekter.
Guldborgsund Kommune er tidligere blevet politianmeldt for vanrøgt af heste, og senest har dyrlæge og Ph.d. Jens Kristoffersen anmeldt Molslaboratoriet, der er drevet af Naturhistorisk Museum Aarhus, for at bryde dyreværnsloven.
I sin anmeldelse henviser Jens Kristoffersen blandt andet til, at Molslaboratoriet ikke vinterfodrer deres dyr som en overtrædelse af loven.
Han skriver i sin anmeldelse:
– I TV2 Østjyllands nyhedsudsendelse søndag den 28. februar kl. 19.00 udtaler Morten D. D. Hansen (red. biolog og museumsinspektør for Naturhistorisk Museum i Aarhus): »Vi fodrer ikke, vi har ikke fodret, og vi kommer aldrig til at fodre«.
Derudover sætter han spørgsmålstegn ved aflivningsmetoder, dyretransport, tilsynsrapporter, og hvor mange dyr, der udgår af besætningerne og ender som løvefoder.
Jens Kristoffersen mener, at der pyntes på tallene hos Naturhistorisk Museum Aarhus.
Molslaboratoriet har ifølge Jens Kristoffersen angivet et for lavt antal af kvæg, der er endt som foder i Ree Park, fordi de ikke kunne klare sig i naturreservatet.
– Oplysningerne fra Naturhistorisk Museum Aarhus er derfor »pyntet« betydelig, og ikke korrekte., skriver Jens Kristoffersen i sin anmeldelse til politiet.
Til landbrugsavisen siger Bo Skaarup, der er direktør hos Naturhistorisk Museum:
– Jeg har hverken hørt fra Jens Kristoffersen eller Østjyllands Politi – endnu, men er opmærksom på, at der angiveligt er sket en formel politianmeldelse og ser frem til en eventuel politiefterforskning med sindsro
Han udtaler ligeledes:
– Molslaboratoriet skal naturligvis overholde alle love og regler – også på dette område. Vi ønsker sunde og raske dyr, der trives og samtidig øger danskernes viden og erfaringer med en mere mangfoldig dansk natur for alle.
Stoler ikke på statens evner
Dorthe Brauner Jensen er generelt imod at sætte dyr ud i den vilde natur, og hun er bekymret for de mange projekter, som de næste år vil sætte endnu flere dyr ud i naturen.
– Med den lovgivning, der er nu, har det tydeligvis ikke fungeret. Staten har jo bevist, at de ikke er særlig gode til at have dyrehold, lyder det.
Hun, dyrlæge Jens Kristoffersen og formand i Dansk Dyrlægeforening Hanne Knude Palshof kritiserer, at Folketinget skal stemme om et nyt forslag, som de mener vil lempe reglerne for tilsyn med dyr i danske naturreservater.
Forslaget bygger på, at dyr i naturnationalparker skal leve så vildt som muligt.
Kilde:
TV2
Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.