PET og Politiet gennemførte antiterroraktioner mod gruppe af islamister
MULTIKULTUR: 13 personer er anholdt i Danmark i terrorsag med tråde til Tyskland og IS.
I hemmelighed blev adskillige antiterroraktioner gennemført sidste weekend, hvor politi og efterretningstjeneste slog til mod en række adresser på Sjælland i blandt andet Holbæk og København.
Syv personer – ifølge retsdokumenter fire mænd og tre kvinder – blev anholdt og søndag fremstillet i grundlovsforhør.
Ifølge en pressemeddelelse fra PET og Midt- og Vestsjællands Politi er de fængslede sigtet »for at have planlagt et eller flere terrorangreb eller medvirket til forsøg på terror«, og for »at have anskaffet sig ingredienser og komponenter til fremstilling af sprængstof samt våben eller have medvirket hertil«.
Onsdag er yderligere seks personer blevet anholdt i samme sag i Danmark, og én person er blevet anholdt i Tyskland, lyder det videre i pressemeddelelsen. Dermed er i alt 14 personer anholdt i sagen.
Grundlovsforhørene i sagen har været holdt for dobbeltlukkede døre. Det betyder, at offentligheden ikke har kunnet få at vide, hvad personer var sigtet for.
Politiet har i flere dage heller ikke villet udtale sig om sagen, men torsdag kunne flere tyske medier – blandt andet Spiegel – fortælle om en terrorsag, hvor tre brødre af syrisk herkomst tilsyneladende er hovedmændene.
Ifølge de tyske medier er to af brødrene anholdt i Danmark, mens den tredje blev anholdt i Tyskland.
Flere tyske medier skriver ifølge Politiken, at tyske myndigheder lørdag udstedte en arrestordre mod tre syriske brødre, hvoraf to angiveligt har opholdt sig i Danmark. Ifølge generalstatsadvokaturen i Naumburg skal brødrene have købt store mængder kemikalier, som kan bruges til fremstilling af sprængstof.
Bestillingen lød på fem kilo svovl og fem kilo aluminiumspulver, som skulle leveres til hans 36-årige storebrors adresse i Dessau i Tyskland.
Men da politiet dukkede op hos den 36-årige, var der hverken spor af de bestilte kemikalier eller storebroren. Man fandt dog kilovis af kanonslag, tændsnore og andet fyrværkeri.
Desuden fandt politiet ifølge Spiegel et hjemmelavet IS-flag, og en koran hvor passager om kamp mod de ’vantro’ var understreget.
Justitsminister Nick Hækkerup (S) roser på Twitter de tyske myndigheder, som PET har samarbejdet med, for »godt samarbejde«:
»Sagen viser desværre, at terrortruslen mod Danmark fortsat er alvorlig. Men vi har et dygtigt og årvågent politi, der har vist, at de passer på os,« skriver Nick Hækkerup også.
Justitsministeren om udmeldingen fra PET: ”Politiet og PET har gennemført en større antiterror-aktion med i alt 13 anholdte. Sagen viser desværre, at terrortruslen mod Danmark fortsat er alvorlig. Men vi har et dygtigt og årvågent politi, der har vist, at de passer på os” #dkpol
— Justitsministeriet (@justitsdk) February 11, 2021
Den seneste vurdering af terrortruslen mod Danmark fra Politiets Efterretningstjeneste, PET, blev offentliggjort i marts 2020. Her beskriver PETs Center for Terroranalyse, CTA, at terrortruslen mod Danmark især udspringer fra militante, islamistiske miljøer.
»Militante islamister udgør fortsat den væsentligste terrortrussel mod Danmark, og denne trussel er alvorlig. Truslen udgår først og fremmest fra sympatisører af gruppen, der kalder sig Islamisk Stat.«
CTA skrev også, at det primært drejer sig om personer med tilknytning til »visse islamistiske miljøer i Danmark«, hvor der foregår aktiviteter, der kan have en radikaliserende indvirkning på deltagere, og som kan føre til, at enkelte personer og mindre grupper kan begå terror.
Samtidig er der en terrortrussel mod Danmark fra personer eller mindre grupper uden for de miljøer. Truslen består i personer, som er radikaliseret på anden måde – for eksempel online.
Derudover er der fortsat en trussel fra personer, som har rejst til konfliktzonen i Syrien/Irak, og fra radikaliserede indsatte, når de løslades.
Men med hensyn til Islamisk Stat vurderer CTA, at truslen fra organisationen er reduceret på grund af udviklingen i det globale trusselsbillede:
»Krigen i Syrien er gået ind i sit niende år, og IS har ikke opgivet sin kamp for at etablere et »kalifat«. IS’ tab af territorium i Syrien/Irak betyder dog, at gruppens evne til at gennemføre komplekse, dirigerede terrorangreb i Vesten, herunder i Danmark, i et stykke tid har været reduceret. Også IS’ officielle propagandamaskine er svækket, og både kvantiteten og kvaliteten af propagandaen er faldet markant.«
Men forskydninger ude i verden ændrer ikke ved, at vi stadig har en terrortrussel indefra.
Den seneste på anklagebænken
Forrige gang den danske offentlighed oplevede terrortruslen så tydeligt, var da politiet og PET i december stoppede S-togtrafikken og rykkede talstærkt ud i en landsdækkende operation og ransagede mere end 20 adresser.
Efterfølgende lod PET og Politiet forstå, at de afværgede et terrorangreb og at 21 personer med et angiveligt »militant islamistisk motiv« blev anholdt.
Af de 21 personer blev otte efterfølgende fremstillet i grundlovsforhør for lukkede døre ved byretterne i København og Odense. Seks blev varetægtsfængslet, mens politiet fortsatte efterforskningen. Yderligere en person blev siden varetægtsfængslet.
Mandag i denne uge kom den første af dem på anklagebænken ved Retten i Odense. Den 30-årige mand nægter sig skyldig i anklagerne om, at han har fremmet Islamisk Stat, billiget terror og forsøgt at finansiere terror i Libyen og Mali.
Kilder:
Politiken
Berlingske
Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.
Lad os endelig få flere af de mennesker til landet.