Lægefaglig kritik af epidemiloven og tvangsvaccination

CORONAKRISE: Lægeforeningen mener, at ny epidemilov går alt for vidt, og især tvangsvaccination bekymrer.

Regeringen har foreslået en ny epidemilov, der kan træde i kraft, hvis Danmark rammes af en coronavirus version 2.0 eller en helt anden epidemi. I udkastet til loven er ordet tvang nævnt 92 gange og magt 84 gange.

Loven lægger blandt andet op til, at smittede med en farlig sygdom kan blive pålagt at blive undersøgt, indlagt, behandlet og isoleret, så smitten ikke spreder sig.

I nogle tilfælde kan der blive brugt tvang, fysisk fastholdelse, aflåsning af lokaler, og politiet kan hjælpe til, hvis folk modsætter sig.

Loven er ikke vedtaget endnu, og i dag slutter høringsperioden, hvor en lang række organisationer kan fortælle, hvad de tænker om regeringens forslag til en ny epidemilov.

Hvad går epidemiloven ud på?

Regeringen foreslår en ny epidemilov. Bliver loven vedtaget kan sundheds- og ældreministeren uden om folketinget udpege, hvilke sygdomme, som er så farlige, at de er kritiske for samfundet. Er der en farlig epidemi, giver loven blandt andet mulighed for:

  • Smittede med en farlig sygdom kan blive pålagt, at de skal undersøges, indlægges, behandles og isoleres.
  • Sundhedsstyrelsen kan med regler bestemme, at bestemte grupper af personer skal vaccineres for at inddæmme og udrydde en farlig sygdom.
  • Modsætter folk sig, kan der i nogle situationer bruges tvang, fysisk fastholdelse, aflåsning af lokaler, og politiet kan hjælpe til.

Der skal være en ny lov for at bekæmpe epidemier, fordi den særlov, som gav regeringen særlig magt til at bekæmpe covid-19 udløber den 1. marts 2020.

Læs selv regeringens forslag til den nye lov på dette link.

Lægeforeningen har sendt deres høringssvar, og det er kritisk.

– Vi mener, at der er bestemmelser, som går alt for vidt og bør ændres, siger Camilla Rathcke, formand for Lægeforeningen.

Hun mener, at myndighederne får så meget magt, at det kan opleves “stærkt grænseoverskridende for den enkelte patient”.

De praktiserendes lægers faglige selskab er også betænkelig ved forslaget til en ny epidemilov.

– Vi synes ikke, at det er nødvendigt, at der ligger så meget magt i et ministerium. Vi vil nødig være en del af en så magtfuld struktur, siger Anders Beich, formand for Dansk Selskab for Almen Medicin.

 

Drop forslaget om vaccination med tvang

De to lægeforeninger kritiserer også, at en sundhedsminister med loven i hånden kan pålægge dele af befolkningen, at de skal lade sig vaccinere..

– Vi kan ikke se begrundelsen for at vaccinere befolkningen med tvang. Det kan give vaccinemodstandere en ordentlig medvind, hvis der er sådanne instrumenter, der ligger i en skuffe, siger Anders Beich.

Lægeforeningen mener, at tvangsvaccination bør være “absolut sidste løsning” og er bekymret for patienternes retssikkerhed.

 

Sundhedsminister får meget magt

En epidemilov skal kun bruges i nødsituationer, men Anders Beich er bekymret for, at der ikke er nok kontrol med, hvordan loven fremover kan blive brugt.

For eksempel er det alene sundhedsministeren, der afgør, hvornår en sygdom er så farlig, at epidemiloven skal bruges. Regeringen behøver ikke spørge Folketinget til råds.

I den nye lov bliver der nævnt, at en epidemikommision skal kunne rådgive regeringen. Men hvad, hvis regeringen ikke følger rådene?

– Det er ikke, fordi vi mistænker, at en minister har ondt i sinde. Men beslutninger om nødsituationer har behov for bred parlamentarisk støtte, mener Anders Beich, som gerne vil bevare befolkningens tillid til sundhedsvæsenet.

Han er bekymret for, at det kan svække tilliden til lægerne, hvis de bliver tvunget til at bruge magtværktøjer af en sundhedsminister, der ikke har bred opbakning i Folketinget. Derfor er det vigtigt med Folketingets kontrol.

Lægeforeningen mener også, at læger og andre i sundhedsvæsenet skal have mulighed for at sige nej til at undersøge og behandle med magt, hvis de ikke kan stå inde for det.

En holdning som Dansk Sygeplejeråd deler.

– Vi er af den opfattelse, at man også som medarbejder skal kunne sige fra i forhold til at deltage i en eventuelt magtudøvelse. Og at man derudover ikke kan indklages for en disciplinærinstans, hvis man vælger at gøre det. Der må ansvaret ligge højere oppe i systemet, siger formand Grete Christensen.

Sygeplejerådet så også gerne, at regeringen blev mere konkret i forhold til, hvornår det kan komme på tale at tvangsvaccinere borgere. Det er for uklart i hvilke situationer, det gælder.

Kilde:
DR

Relaterede artikler:
Kendt dansk læge og forsker kritiserer regeringens påbud om mundbind
Nyt udkast til epidemilov: Indespærring og tvangsvaccinering
Forsker bag studie om effekten af mundbind må ikke dele resultatet


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • corona/vaccine passet er på vej til verdenen, uanset om vi vil det eller ej. Det bliver nok på “tvangsfrivillig” basis.

    Det stopper ikke før vores eksisterende samfundsmodel, regeringer og kongehuse stopper med at have magt.

    De er ISKOLDE og bliver ved og ved og ved.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //