Coronakrisen kan betyde starten på større huslejestrid i erhvervslivet
CORONAKRISE: Udlejere og butikskæder tager det tunge juridiske skyts frem mod hinanden efter at butikskæder indstiller huslejebetaling som følge af kriseramt nul-omsætning.
Onsdag kom det frem, at butikskæder som Bestseller og Lagkagehuset stopper med at betale husleje til de udlejere, der huser deres butikker. I dag ligger det fast, at der er flere kæder, der har henvendt sig til udlejere med krav om nedsættelse af huslejen på grund af coronakrisen.
Også kæder som Synoptik og Jysk har sendt meddelelser til udlejere med krav om nedsættelse af lejen. Det oplyser Keld Frederiksen, formand for Danske Udlejere, der repræsenterer over 5000 medlemmer fordelt på 30 lokalforeninger:
– Om de krav er sendt ud til alle udlejere for Jysk eller Synoptik, ved jeg ikke. Spørgsmålet er også, om de har tænkt sig at gøre alvor af deres krav, men det er selvfølgelig en måde at henvende sig på, siger han.
I de meddelelser, Danske Udlejere har set fra Synoptik og Jysk, stilles der krav om lejenedsættelse blandt andet med henvisning til paragraf 23, stk. 2 i erhvervslejeloven. Samme paragraf nævnes af Lagkagehuset.
Paragraf kan ikke bruges
Danske Udlejere mener dog ikke, at den paragraf kan bruges til at undgå at betale.
– Efter min opfattelse kan erhvervslejelovens paragraf 23, stk. 2 ikke anvendes som begrundelse for, at en lejer ikke skal overholde de forpligtelser, der står i lejekontrakten om, at der skal betales husleje for at anvende udlejers lokaler, siger formanden, der ikke mener, at hans medlemmer skal lade lejerne slippe så let.
– Som udgangspunkt mener vi, udlejerne skal sige nej til krav om nedsættelse af huslejen. Det er ikke og bør ikke være udlejers risiko, at staten udsteder påbud og anbefalinger af denne karakter. Man skal selvfølgelig behandle sine lejere ordentligt i denne situation, og vi skal løfte i flok. Derfor skal man forsøge at gå ind i en konstruktiv dialog og finde en løsning, der tager hensyn til lejers konkrete økonomiske situation og tilgodeser begge parter, siger Keld Frederiksen.
Jysk har først henvendt sig telefonisk og herefter sendt breve til de udlejere, kæden lejer butikslokaler af, med ønske om at indlede en dialog.
– Det er selvfølgelig træls, hvis den måde, vi har formuleret os på, har haft den modsatte effekt. Det er ikke hensigten. Det er samtidig vigtigt for os at understrege situationens alvor, siger kommunikationsdirektør Rune Jungberg Pedersen fra Jysk.
Kravene afvises
Onsdag kom det frem, at Lagkagehuset uden forudgående forhandling vil indstille huslejeindbetalingen i tre måneder med hjemmel i erhvervslejeloven. Det afviser udlejere dog pure i deres svarbreve.
Udlejerne mener ikke, de har ansvar for den situation, coronatruslen har givet anledning til. I svarbrevene afvises kæderne typisk med formuleringer som:
“Det fremsatte krav om lejefrihed afvises. Det er noteret, at (virksomhedens navn) ikke agter at betale leje for den nævnte periode, men jeg skal gøre opmærksom på, at dette vil være en væsentlig misligholdelse af lejekontrakten, og min klients retsstilling i den anledning forbeholdes”.
Formuleringen “en væsentlig misligholdelse af lejekontrakten” kan være første skridt til, at udlejer kan smide butikskæden ud af lejemålet og samtidigt stille krav om en erstatning for den manglende husleje.
Så udlejere og butikskæder har det tunge juridiske skyts fremme mod hinanden, når man skærer ind til benet i korrespondancen mellem dem.
Brug for en hånd
Samtidig rummer brevvekslingen dog en åbning fra begge sider for at finde en løsning i en ekstraordinært svær tid på grund af den truende coronasmitte.
De udlejere som har udtalt sig er indstillet på at give henstand eller lejenedsættelse i en periode, hvis parterne kan blive enige om det. En af dem er Pierre Ejendomme i Kolding, der allerede har lavet aftaler med flere af sine lejere.
– Vi har været ude og tilbyde vores lejere nulleje i en periode eller nedsat leje, hvis de har brug for det. Når nogle af vores lejere går fra 100 til nul i omsætning på få dage, så kan jeg da godt regne ud, at der er brug for en hånd, siger ejer og direktør Pierre Legarth.
En stærk stat må tage kontrol
En repræsentant fra Den Nordiske Modstandsbevægelse udtaler til Nordfront, at denne biologiske krise hurtigt afslører faren ved en samfundsøkonomi, som er så tætvævet ind i globalismen.
– Med lokal produktion og en national lukket økonomi kunne en selvforsørgende nationalsocialistisk stat hurtigt have lukket det meste af både smitte og økonomisk krise ude.
– De små butiksejere har ingen chance i denne konflikt, kun de enorme internationale selskaber og udlejningsselskaberne har råd til at tage den juridiske kamp op. Hvis denne konflikt får lov til at udspille sig, så vil tusindvis af små butikker ende med at måtte dreje nøglen om, da de ikke har nogen omsætning, de stadig betaler husleje, og de ikke har råd til lange juridiske kampe. Dette er et perfekt eksempel på, hvordan en stærk stat bliver nødt til at tage kontrol i nødsituationer og lægge klare retningslinjer, der gælder for alle, så unødvendige interne konflikter kan undgås og vi sammen kan komme ud på den anden side med så få skrammer som muligt.
Kilde:
Århus Stiftstidende
Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.