300 amerikanske panserkøretøjer landsat i Esbjerg
NATO: I morges ankom et skib med mere end 300 panserkøretøjer til Esbjerg Havn. Herfra skal de angiveligt videre til Polen.
I morges ankom det hidtil længste skib, Esbjerg Havn har haft liggende på havnen. Ombord på skibet var en tredjedel af en amerikansk panserbrigade, der blev losset på havnen i Esbjerg, heriblandt mere end 300 pansrede køretøjer.
Operationen er en del af en »rutinemæssig rotation«, en flytning af tropper, hvor Danmark agerer værtsnation og leverer »host nation support« for et andet NATO-land. Host nation support består blandt andet af, at Danmark står for sikkerheden.
Men aflæsningen af det amerikanske militære materiel kan meget vel også være et smugkig på, hvordan Danmark fremadrettet kan komme til at bidrage til NATO, vurderer DR’s forsvarsanalytiker, Mads Korsager.
– Hvis man tager det lange lys på, så får Danmark to roller i fremtidens NATO.
– Vi kommer til at sende nogle af vores enheder ud i verden, og så kommer vi til at være værtsnation og yde det, der hedder host nation support, som er at tage imod fremmede militærstyrker, siger Mads Korsager.
Fra havnen i Esbjerg skal det militære materiel køres videre til Polen, fortæller generalmajor James Smith fra USA’s forsvar.
– Det, vi ser lige nu, er flytningen af militærstyrker som en del af en rutinerotation. Vi har brugt Esbjerg før, og vi ser frem til det fremtidige samarbejde også, så vi kan demonstrere vores stærke alliance, siger James Smith på havnen.
– Vi forventer, at der i fremtiden vil komme meget mere militærgods til Esbjerg Havn. Det viser det her anløb også, at vi kan håndtere, så det er en rigtig fin dag for Esbjerg Havn, siger Michael Fries, der er teamleder for den maritime afdeling på Esbjerg Havn.
Cirka en tredjedel af den amerikanske panserbrigade, som består af omtrent 4.000 soldater med dertilhørende pansrede køretøjer, er blevet losset i Esbjerg. Resten af brigaden er blevet sejlet til Holland og Grækenland.
Men hvorfor overhovedet læsse af i Esbjerg, Holland og Grækenland, når den endelige destination er Polen?
– Set med militære briller vil man ikke have det hele ind ét sted. NATO og USA vil gerne have en masse steder, hvor man potentielt kan sætte styrker i land.
– NATO og USA har planer og koncepter for, hvordan man gør det her. Hvis der bliver krig og krise, og man har brug for at flytte en hel masse udstyr og soldater, så har man kigget på nogle lande, som er geografisk godt placeret, siger Mads Korsager.
I den henseende er Danmark ideelt placeret som et militært trafikknudepunkt, hvor Danmark kan, som vi også gjorde under den kolde krig, agere en slags port fra vesten og ind i østen.
Ikke på grund af Ukraine
Men onsdagens ankomst af militærmateriel i Esbjerg ikke har noget med krigen i Ukraine at gøre, påstår den danske brigadegeneral Henrik Lyhne.
– Krigen i Ukraine understreger vigtigheden af, at vi øver os og bliver skarpe på det, vi eventuelt kunne ende med at skulle involveres i.
– Det er rigtig vigtigt, at vi øver os, og vi bliver gode til at arbejde sammen med de andre nationer. Vi sender også et rigtig vigtigt signal om, at NATO står stærkt sammen, og vi øver sammen, og vi er sådan set klar, hvis der bliver behov for det, siger Henrik Lyhne.
Kilder:
DR
Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.